Marea Britanie își face armată de roboți „Terminator” până în 2030
Marea Britanie își face armată de roboți „Terminator” până în 2030 spune un general de rang înalt din Armata engleză, după ce deja dronele autonome sunt folosite cu succes pe câmpul de luptă.
Roboții armatei britanice ar putea lupta împotriva inamicului țării pe câmpurile de luptă până în 2030, potrivit generalului Collins, înalt oficial militar.
Scriind în British Army Review, ofițerul superior a declarat că, în termen de șapte ani, primul contact cu un potențial inamic pe câmpul de luptă ar trebui să fie realizat de un robot.
Astfel de afirmații evocă imagini din blockbusterul hollywoodian Terminator, în care roboți autonomi ucideau fără milă în timp ce purtau război împotriva rasei umane.
Astfel de temeri nu mai sunt însă science fiction. Dronele autonome sau semi-autonome sunt deja folosite în război pentru a vâna, ținti și ucide oameni.
În prezent, majoritatea dronelor și a vehiculelor terestre și maritime fără pilot necesită o anumită intervenție umană. Dar această situație este posibil să se schimbe, iar conflictul din Ucraina va crește ritmul științei în jurul autonomiei depline.
În Ucraina, armata rusă ar fi desfășurat drone de atac dotate cu inteligență artificială (AI), cum ar fi Kalashnikov ZALA și Lancet. Ambele au o anumită capacitate autonomă, cum ar fi capacitatea de a găsi și distruge independent o țintă.
La fel de îngrijorător, un raport al Organizației Națiunilor Unite din 2020 a afirmat că drona de atac Kargu-2, fabricată în Turcia, a fost folosită pentru prima dată în luptă în timpul unei bătălii între părțile aflate în conflict în Libia, devastată de război.
Potrivit producătorului său, Kargu 2 poate fi operată atât în mod autonom, cât și manual și care pretinde că folosește "învățarea automată" și "procesarea imaginilor în timp real" împotriva țintei sale.
În 2021, Israelul a lansat un roi de drone ghidate de inteligență artificială pentru a efectua atacuri împotriva militanților Hamas, în ceea ce s-a considerat a fi o primă utilizare mondială a acestei tehnologii.
Vor lupta ca în filmele SF
O unitate de sprijin a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a desfășurat roiului pentru a localiza și a ținti militanții Hamas care ar fi tras rachete în Israel.
Dronele sunt ghidate în mod obișnuit de un operator uman, dar roiurile de drone reprezintă un pas înainte în tehnologia militară prin faptul că zboară ca o rețea integrată controlată de inteligența artificială.
Dronele sau roboții autonomi nu pot gândi de fapt pentru ei înșiși. În schimb, potrivit unui raport al NATO , acestea sunt programate cu un număr mare de răspunsuri alternative la diferitele provocări pe care le pot întâlni în îndeplinirea misiunii lor.
„Nu este vorba de science-fiction - tehnologia este în mare parte dezvoltată, deși, din câte știm noi, niciun sistem de drone autonome aprobat nu este încă operațional.
Foto: Profimedia Images
Factorul limitativ nu este tehnologia, ci mai degrabă voința politică de a dezvolta sau de a recunoaște că dispune de o astfel de tehnologie sensibilă din punct de vedere politic, care ar permite mașinilor letale să opereze fără a fi sub controlul direct al oamenilor", transmit oficialii NATO, potrivit DailyMail, citat de Newsweek.ro.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2