„Mândria” industriei ruse de armament a suferit pierderi uriașe în Ucraina. Câte tancuri T-90M au DISTRUS ucrainenii
Datele colectate din surse deschise arată că armata rusă a pierdut un număr uriaș de tancuri T-90M, cele mai moderne pe care le are la dispoziție și considerate mândria industriei ruse de armament.
Potrivit datelor publicate de site-ul independent Oryx, care monitorizează pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina, Rusia a pierdut 34 de tancuri T-90M în condițiile în care se estimează că avea în jur de 100 înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie a anului trecut.
Dintre acestea, 21 de tancuri au fost distruse, 6 avariate, 5 avariate și abandonate de către echipajul lor și alte două au fost capturate de militarii ucraineni. Oryx ține o evidență detaliată a fiecărui echipament pierdut în parte, cu link către înregistrarea video, fotografiile sau alte surse care confirmă distrugerea sau avarierea armelor în cauză.
Asta înseamnă că, în general, numărul real al pierderilor unor echipamente poate fi de fapt mult mai mare, Oryx contabilizând doar pierderile confirmate din astfel de surse deschise. În cazul de față însă, ținând cont că ucrainenii fac un subiect de mândrie din distrugerea unor astfel de tancuri rusești, este probabil ca bilanțul publicat de site-ul independent să fie apropiat de cifra reală.
Pornind de la premisa respectivă, asta ar însemna că Rusia a pierdut o treime din numărul total de tancuri T-90M pe care le avea înainte de invadarea Ucrainei.
Spre comparație, Ucraina a pierdut 15 dintre cele 71 de tancuri Leopard 2 pe care le-a primit din partea Germaniei și a celorlalți parteneri ai săi. Însă agenția Forbes sublinia mai devreme în cursul săptămânii că dintre acestea doar 5 au fost distruse propriu-zis și că dintre cele pierdute multe au fost tractate și se află în ateliere de reparații.
În plus, Forbes mai nota că toate cele 5 echipaje ucrainene ale tancurilor Leopard 2 distruse au scăpat cu viață după ce vehiculele lor de luptă au fost lovite de Rusia.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că producătorii germani KMW și Rheinmetall au construit tancurile cu compartimente speciale în turelă care explodează în exterior când vehiculele sunt lovite, salvând echipajul.
Designul lor este diametral opusă față de cel al tancurilor rusești, care își țin muniția sub turelă. După cum au arătat numeroase înregistrări video apărute de-a lungul lunilor trecute de la începerea invaziei rusești, acest tip de a stoca muniția duce la o explozie catastrofală a proiectilelor când tancul este lovit din partea superioară, dar nu numai.
Detonarea munițiilor de la bord ucide pe loc echipajul tancului.
O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare în luna decembrie a anului trecut a arătat că inclusiv tancurile T-90M pot avea soarta respectivă.
Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front. Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul.
„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, afirma la momentul respectiv ministerul apărării de la Kiev, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.
Confirmarea distrugerii unui al doilea tanc T-90M de către ucraineni a venit abia pe 28 noiembrie, acesta făcând parte dintr-o coloană blindată care a fost spulberată în regiunea Harkov, cel mai probabil în timpul retragerii haotice a forțelor rusești de aici.
Ucrainenii au distrus un al treilea tanc T-90M la jumătatea lunii decembrie, lovitura fiind reușită în mod absolut remarcabil cu un lansator antitanc mobil Stugna-P.
Până în data de 22 februarie a acestui an armata rusă pierduse 10% din efectivele de tancuri T-90M pe care le avea înainte de începutul războiului, procentul pierderilor triplându-se practic în ultimele 6 luni.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski