Mâncăm sănătos în post
A sosit Postul Crăciunului. Şi mulţi dintre noi doresc să „ţină post”. Oricare ar fi motivele pentru a posti, un asemenea regim alimentar poate fi minunat şi benefic, dacă respectaţi câteva reguli elementare.
1.Mâncarea trebuie să fie diversă, constând din bucate dintr-o gamă largă de produse, aspectuoase şi multicolore.
2.Bucatele trebuie să conţină toate grupele de nutrienţi necesari unui organism sănătos:
a.Proteine: aproape toate produsele, în afară de zahăr şi ulei, sunt surse de proteine. Mai ales fasolea, lintea, năutul, mazărea, tofu, cerealele, nucile, seminţele, orezul, cartofii.
b.Grăsimi: uleiurile vegetale, untul vegetal (de arahide, de seminţe), nucile, seminţele.
c.Carbohidraţi: pâinea, orezul, pastele, fructele uscate, cartofii, leguminoasele.
d.Fibre vegetale: produsele cu tărâţe, pâinea de secară, orezul brun, făina de porumb, fructele şi legumele proaspete sau uscate.
e.Vitamine: toate legumele şi fructele, mazărea congelată, cerealele pentru dejun, uleiurile, seminţele, nucile, soia, orezul brun, fasolea şi bobul.
Şi nu în ultimul rând, veţi evita plictiseala, dacă veţi pregăti bucate de culori vii, atrăgătoare, cu arome interesante şi chiar neobişnuite.
Secretul bucatelor gustoase de post se ascunde în debara. Pe acele policioare unde gospodina îşi păstrează condimentele, sosurile şi uleiurile minunate, care conferă arome apetisante chiar şi atunci când lipseşte mielul sau pieptul de pui. Unele dintre produsele de mai jos sunt esenţiale, altele sunt mai puţin importante, însă extrem de utile în post:
·ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit şi copt;
·ulei de măsline, de nuci, de seminţe de dovleac şi de struguri, pentru salate;
·ulei de susan prăjit, pentru arome deosebite în legumele călite, orez şi marinade;
·oţet de mere şi oţet balsamic, pentru salate şi marinade;
·nuci, migdale, alune de pădure, arahide nesărate;
·seminţe decojite de floarea-soarelui, dovleac, pin, susan;
·făină cu tărâţe, făină de porumb, drojdie uscată;
·conserve de porumb zaharat, de fasole şi de năut, roşii în suc;
·linte, mei, hrişcă, fulgi de ovăz, orez brun;
·mirodenii: seminţe de chimen şi de coriandru, fulgi de ardei roşu, paprica, boabe de piper;
·frunze de dafin, rozmarin, cimbru, oregano, leuştean şi maioran uscat;
·sos de soia;
·suc de lămâie.
Succesul postului în familie depinde de gospodină. Încercaţi să fiţi mai aventuroase şi mai creative. Căutaţi reţete noi, folosind ingrediente obişnuite. Adăugaţi culori aprinse din morcov, dovleac, praz, gogoşari şi roşii conservate, de asemenea folosiți arome noi din cimbru, coriandru, sos de soia, oţet balsamic. Aceste condimente, deşi mai scumpe, se folosesc în cantităţi mici şi deci banii cheltuiţi vor ajunge cale lungă, pentru întreaga perioadă a postului.
Pentru inspiraţie şi idei noi, dar simple, căutaţi setul meu de reţete de post în chioșcurile „Moldpresa” (Tamara Şchiopu, „Bucate de Post: Reţete şi Poveţe”, Chișinău, 2013).
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani