Mănăstirile din Bucovina pe care trebuie neapărat să le vizitezi
Mănăstirile pictate din Bucovina sunt printre cele mai frumoase din lumea creștină. Mânăstirile din Bucovina nu sunt lăudate doar pentru frumusețea și calitatea artizanală, ci și pentru rezistența lor de-a lungul secolelor și semnificația lor culturală.
Aceste mănăstiri, răsfirate de-a lungul unei zone întinse din Bucovina, datează în principal din secolele al XV-lea și al XVI-lea, o perioadă în care Moldova ortodoxă se lupta cu forțele Imperiului Otoman aflate în expansiune.
Mănăstirile din Bucovina sunt apreciate în principal pentru frescele lor frumos colorate de la exterior, dintre care multe au supraviețuit iernilor crude din regiune și au rămas relativ intacte. Picturile de pe pereții exteriori au slujit atât ca expresii ale credinței, cât și ca o metodă eficientă de transmitere a unor povești biblice importante către o parohie formată în principal din soldați și țărani care nu puteau să scrie și să citească.
Mai multe mănăstiri din Bucovina au fost incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Mănăstirea Putna este prima și cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare. De mai bine de 500 de ani, Mănăstirea Putna primește credincioșii fascinați de istoria și legendele sale, fiind situată între Obcinele Bucovinei. Peisajul este unul pitoresc, înconjurat de dealuri împădurite și sălbatice.
Mănăstirea Voroneț este probabil cea mai cunoscută biserică din România, fiind celebră pentru frescele sale spectaculoase zugrăvite în pigmentul cunoscut drept „Albastru de Voroneț”. Mănăstirea Voroneț, numită și „Capela Sixtină a Estului”, a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1933.
În același an, UNESCO a mai inclus în patrimoniul mondial și alte mănăstiri din Bucovina, precum Moldovița, Sucevița și Humor.
Una dintre cele mai renumite ctitorii ale Evului Mediu moldovenesc
Mănăstirea Sucevița este înconjurată de un zid de piatră construit pentru a o apăra de invadatori. Flancată de cinci turnuri de pază întărite, Sucevița este ctitoria fraților Movilă, familie de boieri și domnitori. Potrivit legendelor locale, în același loc s-ar fi aflat înainte o biserică din lemn. Mai apoi, pentru a-i fi iertate păcatele, o femeie a adus cu carul tras de boi, timp de 30 de ani, piatra pentru construirea mânăstirii.
Mănăstirea Humor este una dintre cele mai renumite ctitorii ale Evului Mediu moldovenesc și seamănă cu o citadelă în miniatură. Mănăstirea Humor are chiar și un turn de veghe, ridicat de domnitorul Vasile Lupu, care a înconjurat biserica cu ziduri masive din piatră.
Sursa: descopera.ro
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice