00:08:27 28.12.2024
Stiri

Mănânci gras când ești stresat? Iată ce băuturi te pot ajuta să-ți protejezi sistemul cardiovascular împotriva stresului

Actualitate 27.12.2024 07:29 Vizualizări507 Autor: Ziarul National
Mănânci gras când ești stresat? Iată ce băuturi te pot ajuta să-ți protejezi sistemul cardiovascular împotriva stresului Profimedia

Cacaoa bogată în flavonoide și ceaiul verde pot proteja sistemul cardiovascular împotriva stresului chiar și după ce consumi mâncare grasă de tip junk food, arată un nou studiu.

„Știm că atunci când oamenii sunt stresați, tind să se îndrepte către alimente bogate în grăsimi. Am demonstrat anterior că alimentele grase pot afecta recuperarea vasculară a corpului după stres", a spus Catarina Rendeiro, autorul principal al cercetării și profesor asistent în științele nutriției la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

Echipa lui Rendeiro a dorit să afle dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli lângă o masă grasă ar putea atenua efectele stresului. Studiile recente au descoperit că flavanolii pot reduce riscul de diabet tip 2 și demență.

Pentru noua cercetare, mai mulți tineri adulți sănătoși au consumat fiecare câte două croissante cu unt sărat, o felie și jumătate de brânză cheddar și o băutură săracă sau bogată în flavanoli, la micul dejun. Băutura a fost preparată din 12 grame de pudră de cacao într-o cană de lapte integral. Pudra de cacao săracă în flavanoli conținea 5,6 miligrame din acest compus pe porție, în timp ce cea bogată avea 695 mg de flavanoli.

„Flavanolii sunt compuși care se regăsesc în diverse fructe, legume, ceaiuri și nuci, dar și în cacaoa neprocesată. Se știe că au beneficii pentru sănătate, în special pentru reglarea tensiunii arteriale și protejarea sănătății cardiovasculare", a spus Rosalind Baynham, autor al studiului citat de Digi World.

Participanții au fost lăsați să se odihnească după masă, înainte de a da un test stresant de matematică. În timp ce răspundeau la cât mai multe întrebări posibil în opt minute, cercetătorii au măsurat fluxul sanguin și nivelul de oxigen din creier, evaluând riscul lor de boli cardiovasculare.

„Această sarcină stresantă a indus creșteri semnificative ale riscului cardiac și ale tensiunii arteriale, asemănătoare cu stresul pe care l-ai putea întâlni în viața de zi cu zi", a spus Baynham, potrivit New York Post.

Combinația dintre alimentele grase și băuturile sărace în flavanoli a redus funcția sistemului circulator, efectele persistând până la 90 de minute după episodul stresant.

Fluxul sanguin a fost semnificativ mai bun la cei care au consumat cacaoa bogată în flavanoli.

Totuși, flavonoidele din cacao nu au îmbunătățit livrarea de oxigen către creier și nu au avut niciun efect asupra stării de spirit, se arată în cercetarea publicată în Jurnalul Food & Function.

„Această cercetare arată că o băutură sau un aliment bogat în flavanoli poate fi folosit ca o strategie pentru a atenua unele dintre efectele alegerilor alimentare mai puțin sănătoase asupra sistemului vascular”, a spus Rendeiro. „Acest lucru ne poate ajuta să luăm decizii mai informate despre ce mâncăm și bem în perioadele stresante”.

Rendeiro recomandă pudra de cacao minim procesată — și dacă cacaoa nu este pe gustul tău, poți încerca să consumi ceai verde, ceai negru sau fructe de pădure.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md