03:43:20 21.01.2025
Stiri

Mâna întinsă de la București

Reportaj 26.09.2015 12:07 Vizualizări1372 Autor: Stela Mihailovici
Mâna întinsă de la București

DECLARAȚIE: „România nu e o mare putere, dar este o ţară care poate să sprijine R. Moldova. Sunteţi prietenii și frații noştri cei mai apropiaţi şi, dacă suntem împreună, putem trece mult mai uşor peste toate greutăţile”

România a decis să ofere un ajutor frățesc Republicii Moldova, care trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, până la semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Guvernul de la București ne împrumută 150 de milioane de euro pentru o perioadă de cinci ani în condiții foarte avantajoase. Anunțul a fost făcut la ședința comună de guverne care a avut loc pe 22 septembrie la Constanța. Alte cinci milioane de euro vor fi investite suplimentar în grădinițele din R. Moldova, va fi construit primul pod peste Prut după cel de-al Doilea Război Mondial și vor fi dezvoltate proiecte de interconectare a sistemelor de transport de gaze naturale și energie electrică între cele două state.

„România ne ajută necondiționat. Cu cât R. Moldova va fi mai aproape de România, cu atât va fi mai aproape de Europa”, și-a spus crezul premierul Valeriu Streleț.

Creditul de 150 de milioane de euro va fi oferit pentru o perioadă de cinci ani, iar Chișinăul va plăti o dobândă anuală de 1,5%. Este aceeași rată pe care o achită Bucureștiul când primește finanțări din partea partenerilor externi.

„Cel mai apropiat prieten”

Prim-ministrul Victor Ponta a precizat că România nu este „o țară împrumutătoare”, dar poate găsi soluții când trebuie să-și ajute prietenii: „Nu vedem acest credit ca pe o operațiune comercială, ci pur şi simplu ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten atunci când are nevoie. Cred că este de datoria și, mai ales, este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem spune da și vă putem sprijini”.

Primele 60 de milioane de euro din acest împrumut vor fi debursate până la finele anului curent și vor fi cheltuite pentru reanimarea unor proiecte investiționale care au fost înghețate anterior, a precizat premierul Valeriu Streleț. Guvernul de la Chișinău a aprobat chiar a doua zi proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor cu Guvernul de la București pentru acordarea ajutorului rambursabil.

Companiile românești din domeniul energetic vor trece Prutul

Unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a ședinței din Constanța a vizat domeniul energetic și interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale și energie electrică între cele două state pentru ca R. Moldova să scape de șantajul Rusiei.

Ministrul Economiei, Stephane Bride, a precizat că startul lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău se va da în 2016 și tot atunci vor fi proiectate trei reţele electrice pe conexiunile Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău, Suceava-Bălți şi Iaşi-Ungheni. Două companii românești, „Transelectrica” și „Transgaz”, au prezentat deja scrisorile de intenții pentru a participa la procesul de privatizare din R. Moldova și a face investiții în renovarea infrastructurii energetice din stânga Prutului.

„Asta va permite R. Moldova să iasă din cercul vicios al dependenței de o singură sursă de furnizare a resurselor energetice și să se debaraseze de statutul de ostatic al unui sistem care de mult este învechit. Vom face tot posibilul să accelerăm aceste proiecte, pentru că trebuie să oferim alternativă cetățenilor la resurse energetice”, a punctat Valeriu Streleț.

Cu trenul de la Chișinău la Iași, în trei ore

Și proiectele planificate de cele două state în domeniul transporturilor au fost analizate la ședința comună de guverne. Oficialii au anunțat că, în curând, ar putea începe lucrările de construcție a unui pod peste Prut, la Ungheni, studiul de fezabilitate fiind aproape finalizat. Alte poduri feroviare și rutiere vor fi renovate.

Oficialii promit să dezvolte și traficul feroviar între cele două state. Peste două săptămâni, va fi semnat un acord cu privire la modificarea staţiei de frontieră de la Cristeşti Jijia la Socola pentru a putea fi lansată cursa feroviară Chişinău-Iaşi. Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, dă asigurări că cetățenii vor ajunge la Iași în trei ore la bordul trenurilor modernizate la uzina din Pașcani.

Încă cinci milioane de euro pentru grădinițe

Guvernul de la Chișinău urmează să prezinte Bucureștiului noi proiecte pentru renovarea grădinițelor din satele R. Moldova. Premierul român a anunțat că au fost identificate alte cinci milioane de euro care vor fi donate pentru grădinițe.

„Acest gest de a ne aminti că avem niște bani pe domeniul reabilitării grădinițelor ne încurajează să prezentăm prompt o listă de proiecte. Partea de bază, care a fost realizată în 2014, continuă să genereze cuvinte de recunoștință din partea părinților și copiilor care se bucură de condiții bune în mai mult de 400 de grădinițe”, a spus Valeriu Streleț.

Guvernul de la București a fost curios să afle la ce etapă sunt lucrările de reconstrucție a Sălii cu Orgă, Muzeului de Artă și Teatrului „B.P. Hasdeu” din Cahul, pe care le-a sprijinit financiar anul trecut. De asemenea, s-a decis ca în localitatea Copăceni din Sângerei să fie deschisă o filială a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, acolo unde este și Casa memorială a poetului Adrian Păunescu.

Reformarea Armatei Naționale

În cadrul întrunirii de la Constanța a fost semnată „Înțelegerea Tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare”, pentru susținerea și modernizarea Armatei Naționale a R. Moldova, în concordanță cu politicile NATO și UE. România va acorda asistență pentru reglementarea cadrului legislativ, iar militarii de pe ambele maluri ale Prutului vor participa la acțiuni comune de instruire.

Cabinetele de miniștri au stabilit și domeniile care vor beneficia de asistență financiară în baza ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat anterior de România. Din cele 63 de milioane de euro care au rămas nevalorificate vor fi finanțate proiecte din domeniul sănătății, mediului, siguranței alimentare. Va fi extins serviciul de intervenție de urgențe SMURD în R. Moldova, se vor face investiții în centrele de dializă și se va procura echipament pentru Spitalul Oncologic din Chișinău.

„Ne mândrim cu SMURD şi o să-l aveți și voi în Moldova, că e foarte bun. Dacă am făcut grădiniţe în România, putem face şi în Moldova şcoli sau spitale. Ce e bine pentru dvs., e bine şi pentru noi, niciun alt interes al altor mari puteri nu există”, a punctat Victor Ponta.

România vrea stabilitate la Chișinău

După ce au planificat zeci de proiecte moldo-române pentru viitorul apropiat, oficialii români își doresc ca la Chișinău să existe o stabilitate politică pentru a continua inițiativele.

„R. Moldova are de făcut multe reforme, drumul nu este ușor, dar are nevoie și de stabilitate. În acest moment, instabilitatea la Chișinău va aduce doar bucurie la Moscova, nu în altă parte”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

„Suntem un popor în două state prin voința unora mai puternici ca noi, dar România nu va fi niciodată Uniunea Sovietică și nu va lua nimic cu forța… Drumul R. Moldova spre Europa trece inevitabil prin România. Împreună suntem mai puternici”, a ținut să precizeze prim-ministrul de la București.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md