Majoritatea „ACUM” -PSRM îi creează lui Dodon o SUPRASTRUCTURĂ care va controla toate instituțiile statului: „Încă o bombă. Voi habar aveți ce faceți?”
Deputații din partea PSRM și a blocului „ACUM” au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate (CSS) într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autorităților publice centrale care vor refuza să prezinte CSS-ului datele solicitate riscă pedepse de ordin contravențional sau chiar dosare penale.
„Încă o bombă marcă „ACUM”. Pe lângă faptul că ați cedat tot blocul de securitate, socialiștilor-Moscovei, acum transformați din CSS o suprastructură, deciziile cărora vor avea un titlu executoriu. Voi habar aveți ce faceți? Doamne, ocrotește Moldova!”, a comentat fostul premier Iurie Leancă.
Potrivit documentului, coaliția majoritară propune modificarea articolului 12 din Legea securității statului care privește modul de activitate al CSS.
Dacă, pe moment, legislația prevede că „Membrii CSS nu au împuterniciri suplimentare de factori de decizie şi nu au dreptul de a emite dispoziţii care să depăşească limitele competenţelor conferite de funcţia pe care o deţin”, atunci alianța PSRM-ACUM propune ca „Membrii CSS să fie responsabili de executarea deciziilor acestuia”.
Totodată, parlamentarii propun abrogarea aliniatului ce ține de atribuțiile secretarului CSS. La momentul actual, legea prevede că „în calitate de secretar al CSS poate fi desemnat un cetățean al Republicii Moldova cu studii superioare, fără antecedente penale, cu o reputație ireproșabilă, avînd o vechime de cel puțin 5 ani în cadrul organelor de securitate a statului, al forțelor armate, al organelor afacerilor interne,și care nu a fost membru al vreunui partid, nici nu a desfășurat activități politice în ultimii 10 ani”.
La fel, sunt introduse noi norme, potrivit cărora autoritățile publice centrale, precum și cele din subordinea Guvernului și structurile organizaționale din sfera de competență, inclusiv cele în care autoritățile centrale au calitatea de fondator (întreprinderi, instituții și organizații), dar și persoanele juridice publice autonome, „sunt obligate să furnizeze la solicitarea sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică”.
Autoritățile sus-menționate „sunt obligate să conlucreze și să prezinte date, rapoarte, inclusiv operative, statistice, științifice, precum și alte informații, la solicitarea CSS”.
„Refuzul autorităților de a furniza datele solicitate de către Consiliu atrage răspunderea penală sau contravențională în condițiile legii”, se menționează în document.
În cadrul dezbaterii proiectului, deputații PDM au atras atenția asupra faptului că prin aceste modificări se dorește substituirea instituțiilor statului printr-un organ consultativ.
În replică, deputații coaliției majoritare au menționat că, de fapt, se dorește „o colaborare mai bună dintre instituțiile statului”.
De precizat că astfel de prevederi, implementarea cărora dorește coaliția PSRM-ACUM, se regăsește în Regulamentul privind activitatea Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În ambele cazuri deciziile Consiliilor sunt obligatorii spre executare.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”