Maia Sandu susține că Guvernul Chicu trebuie să ducă la bun sfârșit procesul care vizează elaborarea și aprobarea bugetului republicii pentru anul 2021, după care să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate
Președintele ales Maia Sandu pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă actualul Guvern condus de Ion Chicu trebuie să finalizeze mai întâi procesul care vizează elaborarea și aprobarea bugetului de stat pentru anul 2021.
Maia Sandu a declarat, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, că, participând la un scrutin anticipat, cetățenii vor avea ocazia să trimită în Parlament „oameni onești”.
„Faptul că Guvernul şi acest Parlament trebuie să plece nu este o noutate. Acest Guvern trebuie să ducă la bun sfârşit proiectul bugetar, iar după aceea trebuie să mergem în alegeri anticipate. Oamenii îşi doresc să scape de un parlament în care sunt deputaţi care au schimbat deja al treilea partid, care se opun combaterii corupţiei, reformei în justiţie. Sunt sigura că o să putem declanşa dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate”, a declarat preşedintele ales al Republicii Moldova.
Politiciana consideră că mandatul pe care i l-au oferit cetăţenii R. Moldova este unul puternic, dat în special pentru lupta împotriva corupţiei, pentru ca în funcțiile de procurori și judecători să fie promovați „oameni integri”.
Potrivit Maiei Sandu, Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii în sectorul justiţiei pentru anii 2021-2024, votată ieri în Parlament, ar fi „o strategie care nu înseamnă nimic, e o hârtie care nu presupune o reformă adevărată”.
„Reforma justiţiei, aşa cum o propunem noi, are un concept simplu, care are la bază două criterii - averea pe care o are fiecare dintre procurori și judecători și deciziile pe care le-au luat. Dacă, de exemplu, au anulat alegerile, au eliberat hoţi din închisoare, aceşti oameni nu pot să treacă această evaluare. Când aplicăm aceste două criterii simple de evaluare, curăţăm sistemul judecătoresc şi procuratura de oameni vulnerabili şi corupţi”, a explicat Maia Sandu.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor