Maia Sandu spune că are nevoie de UNIONIȘTI, dar nu de cei „care folosesc idealul Unirii pentru a face niște bani”. „Atunci ne va fi și nouă mai ușor. Noi încercăm să SALVĂM ȚARA”
Lidera PAS, Maia Sandu, speră că partidele unioniste se vor consolida într-o singură formațiune puternică, care va accede în următorul Legislativ. Totuși, Maia Sandu spune că această forță unionistă nu ar trebui să folosească idealul Unirii pentru a face bani.
„Nu există forță unionistă consolidată, au existat mai multe încercări și din păcate au eșuat. Acum știu că există o tentativă, sperăm să reușească, pentru că noi am vrea în următorul Parlament să putem coopera, să facem majoritate firească cu un partid unionist, cu partide care împărtășesc valorile europene și nu majoritate nefirească, așa cum s-a întâmplat în această vară”, a declarat Maia Sandu, într-un interviu pentru ziare.com.
Sursa citată a explicat de ce PAS nu se poate baza doar pe electoratul unionist.
„Noi încercăm să ajungem și la unioniști, dar sunt unioniști care vor un mesaj mai explicit pentru Unire și sunt oameni pe care noi vrem să îi avem susținători. Sunt și anumiți alegători pe care îi sperie ideea Unirii, dar care susțin ideea integrării europene. Un partid strict unionist în R. Moldova are un anumit număr de alegători, noi încercăm să cuprindem un număr mai mare de oameni și să ne axăm pe obiectivele care sunt astăzi împărtășite de mai mulți cetățeni, ca să salvăm țara”, a adăugat Maia Sandu.
Fostul premier a subliniat, că dacă partidele proeuropene și proromânești nu vor face front comun, atunci R. Moldova va rămâne în zona gri, care convine corupților: „Atunci vor pleca toți cei care împărtășesc valorile europene: și care vor Unire, și care cred în democrație. Noi încercăm să salvăm țara și de asta sperăm să se consolideze o forță unionistă, o forță care să fie propusă de unioniști care nu folosesc idealul unirii pentru a face niște bani. Atunci ne va fi și nouă mai ușor”.
De asemenea, Maia Sandu spune că e deranjată de faptul că la București s-au format unele clișee în legătură cu cetățenii din R. Moldova.
„Că noi toți suntem proruși aici. Nu este adevărat, noi luptăm foarte greu, ne este foarte greu. Nu întotdeauna se înțelege structura alegatorului din R. Moldova. De exemplu, alegătorii proeuropeni, alegătorii proromâni, alegătorii care cred în democrație pleacă, pentru că ei vor să trăiască într-o țară liberă, vor să fie remunerați pentru munca cinstită, să nu fie furați și în timp se schimbă structura alegatorului, în defavoarea noastră.
Uneori, suntem văzuți toți ca proruși sau ca oameni care nu luptă suficient de mult pentru democrație. La noi e mai greu să lupți pentru democrație decât în România, țară membră a Uniunii Europene, a NATO. Sunt suficienți oameni aici care cred în valorile românești și europene și încearcă să schimbe lucrurile. Dar nu ne este ușor, pentru că avem o situație concretă, care face această luptă dificilă. Noi nu cedăm, credem că putem să aducem R. Moldova în familia țărilor europene și am vrea ca aceste lucruri să se înțeleagă. De asemenea, am vrea să se înțeleagă că nu poți miza pe un guvern corupt la Chișinău în lupta cu Kremlinul”, a conchis fostul premier.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC