Maia Sandu: ,,R. Moldova va beneficia, cu sprijinul Uniunii Europene, de echipamente care vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești"


Sprijinul constant al Uniunii Europene pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride, susținerea parcursului de aderare la Uniunea Europeană și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor au fost principalele subiecte discutate astăzi la Chișinău de preşedinta Maia Sandu cu vicepreședinta Comisiei Europene și Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas.
Șefa statului a apreciat decizia Uniunii Europene de a oferi, în 2025, 60 de milioane de euro prin Facilitatea Europeană pentru Pace, fonduri destinate creșterii capacităților de apărare ale Republicii Moldova, inclusiv pentru achiziționarea de echipamente de apărare antiaeriană.
„În curând, R. Moldova va beneficia, cu sprijinul Uniunii Europene, de echipamente care vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești – acelea care ne încalcă spațiul aerian și chiar cad pe teritoriul nostru, punând în pericol viețile oamenilor, locuințele și infrastructura. Suntem o țară pașnică. Nu ne dorim război. Dar avem datoria să ne apărăm pacea și siguranța, să ne apărăm cetățenii”, a subliniat Maia Sandu .
Un alt subiect al discuțiilor a fost asigurarea integrității alegerilor parlamentare din toamna acestui an.
Președinta Sandu și-a exprimat recunoștința față de Uniunea Europeană pentru decizia de a sprijini instituțiile moldovenești prin trimiterea de experți europeni care vor colabora cu autoritățile naționale pentru a preveni încercările de manipulare a votului.
De asemenea, au fost discutate investițiile europene prevăzute în Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, extinderea accesului producătorilor moldoveni pe piața UE, reducerea tarifelor la roaming și alte beneficii concrete pentru cetățeni, pe măsură ce Moldova avansează spre aderarea la Uniunea Europeană.
Declarațiile preşedintei Maia Sandu, făcute în cadrul conferinței de presă comune cu Kaja Kallas:
Stimată doamnă vicepreședintă Kallas,
Kaja dragă,
Bine ați venit la Chișinău!
Vă mulțumim pentru această primă vizită în calitate de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Vicepreședintă a Comisiei Europene.
Valoarea prezenței dumneavoastră aici ne este foarte importantă. Contează pentru securitatea și parcursul nostru european.
Am discutat azi despre sprijinul Uniunii Europene pentru consolidarea noastră ca stat, ca societate, ca democrație. Suntem mai puternici alături de cele 27 de state membre ale UE. Adevărați prieteni care ne-au susținut la fiecare provocare.
Ne bazăm pe solidaritate reală, clădită pe valori comune și un atașament față de libertate și pace. Investițiile, sprijinul bugetar, asistența tehnică, prezența politică și numărul tot mai mare de ambasade la Chișinău confirmă această solidaritate.
Proiectele noastre comune cu UE îmbunătățesc viața cetățenilor și ne ajută să menținem pacea și siguranța. Cu sprijinul UE, suntem pregătiți să înfruntăm amenințările externe.
Moldova va primi echipamente din partea Uniunii Europene pentru a proteja cetățenii de dronele rusești, care violează spațiul nostru aerian și pun viețile în pericol.
Suntem o țară pașnică. Războiul nu este dorința noastră, dar avem datoria să ne apărăm. Și UE investește în dreptul fundamental al cetățenilor de a trăi în siguranță. Pentru aceasta, și pentru devotamentul dumneavoastră față de Moldova, vă mulțumim.
De asemenea, avem datoria să apărăm democrația.
Rusia va încerca să ne submineze parcursul european la alegerile parlamentare din această toamnă folosindu-se de toate resursele, inclusiv bani murdari, dezinformare, atacuri cibernetice și tentative de manipulare a voturilor.
Vom munci pentru a proteja dreptul cel mai prețios al unei societăți libere: dreptul moldovenilor de a-și decide viitorul fără influențe externe. Colegii europeni vor colabora cu experții moldoveni pentru a contracara aceste amenințări, asigurând un vot liber pentru fiecare cetățean.
Viitorul unei generații și supraviețuirea Moldovei ca stat democratic și liber depind de votul din toamnă. Acesta trebuie să fie exprimat liber, fără ingerințe externe.
Am discutat și despre viitorul economic al Moldovei. Planul de Creștere de 1,9 miliarde de euro va aduce prosperitate cetățenilor. Vom vedea drumuri mai bune, locuri de muncă, energie sigură și servicii moderne.
Când spunem că dorim să facem parte din UE, o facem având în gând bunăstarea oamenilor. Ne gândim la familiile care își doresc spitale mai bune, la tinerii care vor să rămână aici și la agricultorii care vor să vândă pe o piață corectă.
Știm cum se trăiește în țările UE. Am fost acolo, am văzut condiții de viață mai bune și respectul față de cetățeni.
Și noi vrem să trăim așa. Vrem să trăim europește, pentru că suntem europeni. Vom munci, vom reforma, vom construi, vom rezista.
Doamnă Înalt Reprezentant Kallas, mulțumim pentru sprijinul ferm. Mesajul dumneavoastră este clar: locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Drumul e dificil, dar corect, iar Moldova nu este singură.
Vă mulțumesc.









































































