Maia Sandu se OPUNE ca cetățenii R. Moldova să plătească peste 720 de MILIOANE de dolari, pretinse datorii pentru gazele consumate din 1994 încoace. Șefa statului îi răspunde și lui Dodon, care o tot trimite la Putin
Președinta Maia Sandu consideră că „Gazprom” ar acționa ca o bâtă politică împotriva R. Moldova, în contextul în care gigantul rus, în aceste vremuri complicate, solicită autorităților să plătească o pretinsă datorie de 720 de milioane de dolari pentru gazele consumate începând cu 1994.
Potrivit Maiei Sandu, cetățenii și-au plătit cu regularitate facturile și nu trebuie să suporte consecințe nefaste.
„E o situație care arată ciudat, mai ales atunci când se spune că aceste decizii ale „Gazprom” nu sunt politice, ci sunt economice. În momentul în care „Gazprom” vine și spune că s-au acumulat datorii din anul 1994 și, iată, până acum ele nu trebuiau plătite, dar acum când prețurile la gaze sunt de 20 de ori mai mari decât erau acum doi ani… iată acum se cere și plata acestor datorii. Cum să interpretăm noi această abordare a „Gazprom”? Din ‘94 până acum nu au trebuit achitate, nu existau aceste datorii și acum când sunt cele mai înalte prețuri la gaze și așa este greu de plătit pentru consumul curent, iată acum, în această situație dramatică se cere și rambursarea datoriilor din ’94. Evident că această situație trezește semne de întrebare”, a declarat Maia Sandu, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.
Totodată, șefa statului spune că nu rezistă nici argumentele exponenților opoziției, care afirmă că R. Moldova ar fi plătit mult mai puțin pentru gaze, dacă dânșii erau la putere.
„Îmi amintesc că, atunci când erau ei la guvernare, R. Moldova nu plătea prețuri mai mici decât plăteau ceilalți. Și întrebarea mea era: cum și dacă ei ar fi menținut pacea R. Moldova? Pentru că riscul cel mai mare ar fi fost atunci când partidele proruse ar fi oferit Rusiei R. Moldova pentru a fi folosită împotriva Ucrainei. Care ar fi fost reacția Ucrainei la aceste lucruri? Și putem doar să ne imaginăm unde s-ar fi găsit R. Moldova în acest război și, respectiv, care ar fi fost și atitudinea Occidentului, pentru că, în momentul în care R. Moldova ar fi fost folosită împotriva Ucrainei, evident că toate sancțiunile impuse de către Occident ar fi fost impuse și R. Moldova.
Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat cu exporturile noastre… Iar noi avem 2/3 din exporturi în Uniunea Europeană. Imaginați-vă care ar fi fost atunci impactul acestui război... Și astăzi el este foarte mare, din păcate, dar în cazul acesta ne-am fi confruntat cu o situație mult mai gravă și, în primul rând, din perspectiva securității”, a punctat șefa statului.
Sursa citată s-a referit și la îndemnurile lui Igor Dodon, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie, care de aproape un an îi tot spune Maiei Sandu să meargă la Vladimir Putin și să se înțeleagă pentru un preț mai mic la gazele naturale.
„Eu cred că domnul în cauză ar trebui să se ocupe de căutatul chitanțelor cu salariile pe care le-a primit, ca să poată să-și argumenteze cheltuielile și averile. Cred că pe asta ar trebui să se concentreze acum și restul problemelor să le lase în responsabilitatea autorităților”, a conchis Maia Sandu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”