Maia Sandu oferă DETALII despre operațiunea de RĂPIRE a ex-judecătorului Ceaus. Șefa statului a încercat să ia legătura cu Vladimir Zelenski: „După răpire, un automobil a fost lăsat să treacă vama fără să fie controlat…”
Președintele Maia Sandu susține că nu are nicio implicare și nici nu a știut nimic despre răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus, de pe teritoriul R. Moldova, iar sarcina pentru a face lumină în acest caz le revine Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Totodată, șefa statului vrea unele răspunsuri de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora judecătorul controversat a fost transportat în Ucraina cu o mașină a Ambasadei Ucrainei la Chișinău.
Despre răpirea lui Ceaus, subiectul a fost discutat și la ședința de ieri a Consiliului Suprem de Securitate, a recunoscut Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cotidianul Live”.
„Am discutat astăzi actualizarea informației, pentru că am avut mai multe discuții cu SIS chiar a doua zi după răpire, cu premierul și cu procurorul general. A existat mai mult progres în identificarea celor care au fost implicați, dar nu pot să spun mai multe, pentru că Procuratura Generală investighează cazul. Totuși, multe lucruri au fost spuse și public - că sunt implicați cetățeni ai Ucrainei. Se știe și despre automobilul cu care se suspectează că a trecut în Ucraina. Întrebarea a fost cum de s-a întâmplat că, la câteva ore după ce s-a cunoscut de răpire, a fost lăsat un automobil să treacă vama fără să fie verificat. E clar că nu a funcționat protocolul. Aceeași întrebare o am pentru SIS, care nu a cunoscut din timp că se pune la cale o asemenea răpire. Categoric resping orice acuzație că aș fi știut sau că aș fi participat. Sunt niște aberații”, a declarat Sandu, în contextul în care socialiștii lui Igor Dodon afirmă că șeful statului ar fi știut despre operațiunea pusă la cale de „serviciile secrete” ale Ucrainei.
Maia Sandu a adăugat că echipa sa a încercat să ia legătura cu Președinția Ucrainei, pentru a purta o discuție, însă aceasta nu a avut loc, pentru că președintele Volodimir Zelenski a avut mai multe deplasări și este ocupat cu gestionarea crizei din estul Ucrainei.
Amintim că ex-judecătorul Nicolai Ceaus a fost răpit de pe teritoriul R. Moldova pe 3 aprilie curent. În aceeași zi, Ceaus ar fi fost evacuat din R. Moldova în portbagajul unei mașini a Ambasadei Ucrainei la Chișinău. Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală, iar în Parlament a fost creată o comisie de anchetă. Pe 13 aprilie curent, ministrul de Interne, Pavel Voicu, directorul SIS, Alexandr Esaulenco, și șeful Poliției de Frontieră, Petru Corduneanu, au fost audiați de Comisia parlamentară de anchetă.
Citește și: Ex-judecătorul ucrainean Ceaus a DISPĂRUT fără urmă. Autorităţile ucrainene susţin că nu au nicio legătură cu răpirea controversatului judecător, dar sunt gata să se implice în căutarea acestuia
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE