Maia Sandu, mesaj pentru GĂGĂUZI: „Nu-i înțeleg pe oamenii care susțin războiul, care susțin UCIDEREA oamenilor nevinovați. Irina Vlah înțelege ce se întâmplă în Ucraina, doar că nu le vorbește sincer oamenilor”
Președinta Maia Sandu e surprinsă că unii cetăţeni ai R. Moldova apără cu înverșunare însemnele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. O oarecare vină ar avea și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care nu îi vorbește sincer comunității găgăuze despre atrocitățile care au loc în Ucraina, a declarat în această seară Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
„Avem o relație cu Găgăuzia, uneori e mai complicată, altă dată e mai ușor. Vedem că sunt oameni care susțin agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Eu înțeleg diversitatea de opinii, dar nu-i pot înțelege pe oamenii care susțin războiul, care susțin uciderea unor oameni nevinovați la ei acasă, care nu înțeleg ce se întâmplă în Ucraina. Cum poți să nu înțelegi niște lucruri evidente. E foarte clar că Rusia a venit în Ucraina, nu Ucraina s-a dus în Rusia. De aici e foarte clar ce se întâmplă și cine se face vinovat”, a menționat Maia Sandu.
Șefa statului a admis că cetățenii R. Moldova au fost victime ale manipulării și dezinformării ani la rând.
„Dar oricum suntem oameni maturi și ar trebui să ne dăm silința să înțelegem, în special astfel de subiecte dramatice. Să înțelegem care e adevărul. Trebuie să lucrăm și vom lucra în continuare cu minoritățile.
Cred că doamna Irina Vlah înțelege foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, doar că nu le vorbește sincer despre asta oamenilor, despre percepția ei. Mă rog, nu o face din anumite motive și nu o să intru în speculații. Dar sigur că trebuie să comunicăm mai mult și să găsim soluții, deoarece ne dorim o societate unită”, a spus șefa statului.
În același context, Maia Sandu a adăugat că actuala guvernare va depune eforturi pentru a asigura o securitate informațională cât mai eficientă, iar primii pași au fost făcuți.
„Ceea ce vedem astăzi e rezultatul manipulării timp de decenii. Guvernarea întreprinde mai multe acțiuni, iar imediat după declanșarea războiului s-au luat niște decizii prin Comisia pentru Situații Excepționale, la Parlament. Se lucrează la o lege și înțeleg că în curând va fi votată în lectura a doua. Această lege va fi instrumentul principal pentru a limita propaganda. Dar lupta împotriva propagandei este un lucru dificil. Am discutat la Bruxelles și în state cu instituții mult mai puternice decât la noi. Au aceleași probleme și nu tot timpul pot face față propagandei. Mi-am exprimat opinia că avem nevoi de politici comune în acest sens, deoarece e mai greu pentru o țară mică, cu instituții nu prea puternice și e mai ușor când suntem într-o comunitate de țări prin care se adoptă niște politici și se cere celor care emit aceste dezinformări să se conformeze regulilor”, a conchis Maia Sandu.
Amintim că Parlamentul de la Chișinău a interzis, printr-o lege votată pe 14 aprilie curent, utilizarea în spațiul public pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei - literele „V” și „Z”, precum și panglica negru-oranj de pe uniformele soldaților ruși care ucid și violează oameni nevinovați în statul vecin. Adunarea Populară a Găgăuziei nu s-a conformat acestei legi și a aprobat o hotărâre privind „Simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”, prin care este permisă confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” pe teritoriul autonomiei. Hotârârea respectivă a fost promulgată de bașcanul Irina Vlah.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani