Maia Sandu, mesaj către găgăuzi: „Știu că vă spun că Chișinăul vă vrea răul. Este o minciună pentru a nu ne permite să construim o republică puternică împreună”


Locuitorii din UTA Găgăuzia ar fi mințiți că „Chișinăul nu le vrea binele” pentru a dezbina cetățenii și a destabiliza R. Moldova.
Președinta Maia Sandu a îndemnat astăzi găgăuzii, de la tribuna Parlamentului, să nu cadă pradă acestor „minciuni”.
„Vedem încercări de a folosi Autonomia Găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia Găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere. Iar bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea țării. Cu cât mai unită, mai stabilă va fi republica, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Eu voi continua să mobilizez resurse pentru investiții în localitățile și întreprinderile din autonomie și voi continua să acționez pentru a ajuta la salvarea limbii și culturii găgăuze. Dragi locuitori ai Autonomiei Găgăuze, știu că vă spun că Chișinăul nu vă vrea binele. Dar asta e o minciună, ura care este indusă dăunează tuturor, pentru că scopul celor care vă mint este să nu ne permită să construim o republică puternică împreună”, a afirmat Maia Sandu.
În cadrul aceluiași discurs, șefa statului a arătat că guvernarea a acționat, în ultimii patru ani, cu responsabilitate și cu bună credință în gestionarea conflictului transnistrean.
„În pofida multor provocări, am reușit să menținem liniștea și stabilitatea în regiune. Iar în această iarnă moldovenii au văzut clar ce pățesc cei care se lasă folosiți de Rusia. În pofida unui contract valabil, a căilor alternative de livrare, oamenii din regiunea transnistreană au fost deconectați de la căldură și energie și ținuți în frig și întuneric. Putea fi evitată situația dată? Da. De ce Gazprom a oprit livrările în regiunea transnistreană? Pentru că Rusia a vrut destabilizarea R. Moldova.
Pe malul drept al Nistrului, în ultimii ani, ne-am debarasat de șantajul rusesc, am făcut rezerve proprii de gaz și am asigurat oamenii cu căldură și energie. Am devenit imuni la șantajul energetic. Și atunci lovitura a fost îndreptată împotriva oamenilor de pe malul stâng. Autorii acestei crize au sperat că în regiune va fi o catastrofă umanitară, iar Moldova va fi depășită de situație. Planul lor nu a mers. Am găsit soluții. Am oferit ajutor. Am depășit și această criză”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a denunțat „cel mai grav și rușinos lucru” care a pus în pericol nu doar stabilitatea, dar și suveranitatea R. Moldova la ultimele alegeri - cumpărarea de voturi.
„În special la alegerile și referendumul de anul trecut, ne-am confruntat cu o situație fără precedent, când forțe străine intereselor țării noastre au încercat să decidă pentru Moldova, în locul moldovenilor. În această sală toți deputații, și cei aflați la guvernare, și cei aflați în opoziție, știu bine cine, cum și cu ce bani a furat votul oamenilor”, a afirmat Maia Sandu.











































































