Maia Sandu le declară RĂZBOI grupărilor care ar FURA statul și vor să se mențină la putere: „Este gruparea Platon, gruparea lui Plahotniuc, gruparea lui Șor și gruparea care lucrează pentru Dodon-Andronache și Nichiforciuc”
„Nu este un secret, în R. Moldova există gruparea Platon, gruparea lui Plahotniuc, gruparea lui Șor, gruparea care lucrează pentru Dodon - Andronache și Nichiforciuc. Astea sunt grupările principale. Sigur că mai sunt grupări și persoane care fură statul. Acestea sunt grupările principale, care încearcă să-și mențină sprijinul politic. Vedem acum o unire a eforului acestor grupări, pentru că le este frică de faptul că într-adevăr vom face ordine în țară, că într-o zi va începe să funcționeze procuratura”, a declarat aseară președintele Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.
Maia Sandu s-a referit la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care în ultima perioadă o atacă insistent, iar mai nou a acționat-o în judecată în România. Dacă ar fi funcționat cum trebuie procuratura, atunci Platon nu avea să fie așa vocal, a precizat șeful statului.
„Nu mă aștept la nicio finalitate a procesului (cererea lui Platon în România n.r.). În cazul lui, evident că trebuie să funcționeze procuratura și să oprească toate aceste abuzuri. Eu sunt reprezentantul cetățenilor și grija mea este să nu fie devalizat statul. Atunci când personaje, grupări care au făcut atacuri raider la zeci de întreprinderi private și de stat, care în continuare atacă domenii întregi, cum ar fi domeniul asigurărilor, care acum pretind la sute de milioane de lei recompensă… Aceste lupte care pe care, în cazul de față Platon și Plahotniuc… ei pretind la sute de milioane de lei din bugetul țării. Sigur că eu o să ies și o să vorbesc deschis. E important ca procuratura să investigheze hoțiile care s-au produs în trecut, dar e important ca astăzi procuratura să nu permită să se comită abuzuri. Hoții nu trebuie lăsați astăzi să fure banul statului. E vorba de securitatea statului, sunt scheme de corupție majoră. Sper foarte mult că în următorul Parlament o să avem suficienți deputați care să adopte legi ce să ne permită nouă să facem ordine și în justiție, și la procuratura. Aceste instituții să nu se ocupe de eliberarea hoților, dar să-i pună la închisoare”, a afirmat Maia Sandu.
De asemenea, sursa citată s-a referit și la decizia judecătorilor de a-l declara nevinovat pe Platon în dosarul privind frauda bancară. Ea crede că nu a fost întâmplător faptul că decizia a fost emisă pe 14 iunie, ziua în care Plahotniuc a fugit din R. Moldova.
„Dincolo de acest simbolism pe care-l presupunem, știm că se pun presiuni, se încearcă să se cumpere judecători, că există procurori care lucrează pentru Platon. Spun asta cu toată responsabilitatea. Există în continuare pericole că unii judecători își vor vinde deciziile sau mai există și informații că oamenii acestor grupări încearcă să colecteze informații compromițătoare pe judecători. Acolo unde nu reușesc să cumpere o decizie, încearcă să intimideze. Aici trebuie să intervină imediat instituțiile statului, pentru că e vorba de forte mulți bani”, a afirmat șefa statului.
Președintele a ținut să sublinieze că are acces la informații oferite de SIS atunci când vorbește de pericolele la adresa sistemului bancar și cel al asigurărilor.
„Este pericol mare și trebuie să spun că nu este doar acest caz. Eu am aceeași atitudine față de ceilalți care pun în pericol securitatea statului și securitatea banului public, indiferent dacă se numește Palton, Șor sau Plahotniuc. În cazul în care instituțiile nu-și vor îndeplini sarcina, conducătorii vor trebui să răspundă”.
În același context, Maia Sandu a declarat că are unele semne de întrebare în privința procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
„Da, trezește mari semne de întrebare lipsa interesului procuraturii față de abuzurile care sunt comise acum de către gruparea lui Platon”, a conchis Maia Sandu.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare