Maia Sandu, la Summitul OIF alături de Emmanuel Macron și Justin Trudeau: „Francofonia trebuie să constituie un spațiu de solidaritate și cooperare în fața unui război ale cărui repercusiuni nu au precedent”
Peședintele R. Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la cel de-al 18-lea Summit al Francofoniei, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul Canadei, Justin Trudeau.
În mesajul adresat șefilor de state și de guverne reuniți la Djerba, Tunisia, lidera de la Chișinău a vorbit despre provocările fără de precedent, generate de războiul Rusiei în Ucraina la nivel regional și global, și a pledat pentru consolidarea eforturilor internaționale de a restabili pacea pe continentul european.
Șefa statului a menționat că în prezent întreaga lume se confruntă cu o serie de crize, ale căror consecințe afectează profund populațiile noastre, dar că mai presus de toate este războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal purtat de Rusia contra Ucrainei, stat observator al Francofoniei.
Președinta Maia Sandu a reiterat că R. Moldova condamnă ferm acest război, care afectează profund și țara noastră, și a evidențiat generozitatea cetățenilor noștri în timpul crizei refugiaților.
Lidera de la Chișinău a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează dreptul internațional și securitatea alimentară, crește prețurile globale la energie, dar și riscurile nucleare.
„Pentru Francofonie, acesta este momentul ca să ne arătăm angajamentul pentru mai multă cooperare și mai multă solidaritate. Francofonia trebuie să constituie un spațiu de solidaritate și cooperare în fața unui război ale cărui repercusiuni economice, alimentare și energetice nu au precedent”, a susținut Maia Sandu în cadrul celui de-al 18-lea Summit al Francofoniei.
Cutremur puternic în Tibet: 95 de morţi şi 130 de răniţi
Incendiu la Bălți: Salvatorii au găsit în interiorul încăperii cuprinse de flăcări patru persoane inconștiente, iar un bărbat a murit
Chișinăul ripostează cu argumente la falsurile promovate de Moscova și Tiraspolul: „Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu Gazprom, care e valabil până în septembrie 2026”