Maia Sandu, la București: „România este cel mai important AVOCAT al R. Moldova în discuțiile cu instituțiile europene și alte state membre pentru aderarea republicii noastre la UE”
„România este cel mai important avocat al R. Moldova în discuțiile cu instituțiile europene și alte state membre pentru aderarea republicii noastre la Uniunea Europeană”, a declarat ieri președinta Maia Sandu la Palatul Parlamentului din București, în cadrul unei întrevederi cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Șefa statului i-a comunicat lui Nicolae Ciucă despre progresele făcute de Chișinău, după ce a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE și despre importanța obținerii unei decizii pozitive a Consiliului UE pe inițierea negocierilor cât de curând posibil.
„Am apreciat susținerea mai multor partide politice pentru parcursul nostru european, dar și cooperarea foarte bună dintre parlamentele de pe ambele maluri ale Prutului. Am mulțumit pentru ajutorul constant și necondiționat din partea României în ultimii doi ani, ajutor care ne-a ajutat să facem față crizelor prin care trecem și să devenim mai rezistenți”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.
Totodată, președinta Sandu s-a referit și la discuția cu premierul României, Marcel Ciolacu. În speță, oficialii au vorbit despre cooperarea în sectorul energetic și dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere.
„Am apreciat progresele înregistrate pe proiecte comune și ajutorul din partea României: deschiderea punctului de trecere a frontierei Leova - Bumbăta, alocarea primelor 10 milioane de euro, din donația de 100 milioane euro aprobată anul trecut, pentru susținerea dezvoltării localităților noastre și pentru sectorul educațional. Am mulțumit partenerilor români pentru ajutorul oferit fermierilor moldoveni sub formă de motorină. Am menționat despre faptul că, începând cu această lună, rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către „Vestmoldtransgaz”, deținută de „Transgaz” România și BERD”, a declarat președinta Maia Sandu.
Totodată, lidera de la Chișinău a menționat că pentru următorii ani, printre proiectele prioritare se numără construcția podului de la Ungheni și reconstrucția și extinderea a alte trei poduri, construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Bălți-Suceava, extinderea controlului coordonat la frontieră și transformarea acestuia în control comun.
„Am convenit să continuăm eforturile pentru a atrage mai multe investiții din România. Acestea și multe alte proiecte ne apropie tot mai mult și ne ajută să devenim mai competitivi și mai puternici”, a conchis șefa statului.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova