01:43:47 22.11.2024
Stiri

Maia Sandu, ÎNTREBĂRI tranșante pentru conducerea de la Moscova. Șefa statului afirmă că Rusia folosește gazul în calitate de pârghie POLITICĂ în raport cu R. Moldova. Putin s-ar fi SUPĂRAT că președinta nu a ajuns la Kremlin

Actualitate 12.05.2022 16:13 Vizualizări50766 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, ÎNTREBĂRI tranșante pentru conducerea de la Moscova. Șefa statului afirmă că Rusia folosește gazul în calitate de pârghie POLITICĂ în raport cu R. Moldova. Putin s-ar fi SUPĂRAT că președinta nu a ajuns la Kremlin


Președinta Maia Sandu este convinsă că Rusia folosește gazul în calitate de pârghie politică în raport cu R. Moldova, mai ales în contextul în care a cerut Chișinăului o pretinsă datorie de 720 de milioane de dolari. Datoria încă neconfirmată ar fi fost formată din 1994 încoace, dar Rusia a decis să o revendice, după ce la Chișinău a venit la puterea un partid proeuropean.

„Rusia folosește gazul pentru a influența viața politică din R. Moldova. Ne amintim de aceste datorii despre care ei povestesc. Vedem abordarea lor în privința datoriilor. Ei spun că sunt datorii din 1994… De atunci și până acum nu le-au cerut. Acum le-au cerut de la noi, în contextul în care prețul la gaze au crescut de atâtea ori. Eu înțeleg că atunci când prețurile sunt foarte mici vii și spui că, uite, aveți niște datorii, prețurile sunt joase, așa că puteți să le întoarceți. Acum, când prețurile au crescut nu știu de câte ori, să vii și să spui că este o datorie din 1994… Deci, clar că nu este o atitudine comercială, este o atitudine politică”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Maia Sandu admite că Vladimir Putin s-ar fi supărat că dânsa nu a efectuat până acum o vizită la Moscova. „S-ar fi supărat pe multe lucruri, dar aici ar trebui să fie relații strict comerciale. Este contract, s-a plătit, nu s-a plătit. Nu știu la ce etapă e licitația privind auditul de la „Moldovagaz”. Agenția Proprietăți Publice este responsabilă de acest proces. Înțeleg că la prima încercare a fost o singură ofertă și nu a fost suficient de bună pentru ca să fie angajată compania. A fost extinsă perioadă și nu știu exact câte oferte au fost depuse până acum. Dar vom auzi în câteva zile de la APP care e realitatea, dacă va fi angajată o companie să facă acest audit și în cât timp se va face auditul”, a adăugat președinta.

Sursa citată subliniat că R. Moldova ar fi dispusă să plătească un anumit preț politic, pentru a diminua influența Rusiei, dar e dificil de identificat alternative.

„Atunci când prețul (la gaze) e foarte înalt, nu prea ai spațiu de manevră și noi pornim de la interesul cetățenilor, de la interesul economiei, pentru că un preț mai mare la resursele energetice înseamnă competitivitate mai redusă. Suntem într-o situație dramatică și, da, trebuie să luăm decizii corecte și din perspectiva independenței energetice a statului, dar și din perspectiva posibilității de cumpărare, capacității de cumpărare a cetățenilor. Suntem conștienți că prețurile au crescut foarte mult și creșterea prețurilor la resursele energetice au provocat, în lanț, alte scumpiri. Am sperat că în primăvară lucrurile se vor liniști. Dacă nu era război, atunci prețurile la resursele energetice s-ar fi dus în jos. Din cauza războiului, lucrurile au luat-o razna și îmi pare rău să recunosc, dar nu vom vedea reduceri spectaculoase la resursele energetice. De aceea, eficiența energetică e foarte importantă. Noi depindem de prețurile de pe piață și trebuie să investim în proiecte de eficiență energetică”.

O altă alternativă de procurare a gazelor este platforma comună a UE, unde a fost inclusă de curând și R. Moldova.

„Foarte curând Comisia Europeană va face propunerea pentru acest mecanism de a procura gaze în comun. Ne bucură că R. Moldova a fost inclusă acolo ca potențial cumpărător. Să vedem care vor fi condițiile. Dacă aceste condiții vor fi avantajoase, atunci vom avea o alternativă. Astăzi alternativa la gazele livrate de „Gazprom” e să cumpărăm de pe piață. Avem alternativa tehnică. Acum e important să găsim un preț cât de cât acceptabil”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a recunoscut că în privința energiei electrice lucrurile sunt mai complicate, pentru că, efectiv, nu avem liniile de tensiune înaltă care ar permite importul din UE. Până una alta, R. Moldova va cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol și 30% din Ucraina.

„La finalul lunii precedente s-a ajuns la o înțelegerea doar pentru o lună. 30 la sută se cumpără din Ucraina la un preț mai mare decât de la Cuciurgan, dar mai mic decât cel oferit la licitații. Acum Guvernul trebuie să găsească o soluție de la 1 iunie. Companiile din Ucraina nu sunt dispuse să semneze contracte pe termen lung din cauza incertitudinii războiului. Cu Tiraspolul depinde… Acum câteva săptămâni spuneau că sunt dispuși să semneze un contract pentru un an, după care au zis că nu mai semnează. Pentru noi e important să menținem un preț mai mic, pentru că și așa avem prețuri mari. Cota de 30 la sută de energie procurată din Ucraina ar putea fi mărită, dar depinde de preț. Construim între timp alternative, dar ținem cont de prețuri”, a conchis Maia Sandu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md