Maia Sandu: „În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. Simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii R. Moldova. Știm ca sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr”
R. Moldova simte, „astăzi mai mult ca niciodată”, sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova.
„Știm ca sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi avem atât de multe proiecte comune, proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului președinte, Guvernului și Parlamentului României pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune - libertate și viață mai bună în casele noastre”, a declarat astăzi președinta Mai Sandu, după întrevederea avută cu președintele României, Klaus Iohannis, la București.
În cadrul conferinței de presă comune cu omologul de la București, șefa statului a subliniat parteneriatul strategic cu România care înseamnă „beneficii concrete pentru cetățeni”, dar și „cooperarea excelentă” în plan extern.
„Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu (Bogdan Aurescu, șeful diplomației române - n.r.), Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp. Noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru. Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu executivul român. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri - suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră”, a punctat Maia Sandu.
Șefa statului a adăugat, însă că, „bucuria” acestei apropieri este umbrită de tragedia unui „război crunt”, care continuă de un an de zile.
„Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca republica noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern-marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor. În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule președinte!”, a afirmat Maia Sandu.
Aceeași sursă a subliniat sprijinul bugetar oferit de parteneri, inclusiv de către România, care a ajutat autoritățile să ofere compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă.
„România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când R. Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de „Gazprom”. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică. Anul trecut, România a inițiat, împreună cu Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, ca să ne ajute să trecem peste crizele suprapuse cu care ne-am ciocnit. (...) În 2022, republica noastră a obținut statutul de țară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susținătoare neobosită a parcursului nostru european. Vreau să știți, domnule președinte, dragi români, cât de importantă este pentru noi această susținere. Ea ne întărește credința că nu suntem singuri și încrederea că vom reuși”, a declarat președinta R. Moldova, care a adăugat că „știm încotro mergem și știm ce avem de făcut”.
Pentru anul 2023, R. Moldova își va intensifica schimburile economice cu România, principala piață de desfacere pentru produsele autohtone, va continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică - „Vom întări securitatea noastră energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii noștri cu închiderea gazului, renovarea podurilor rutiere peste Prut, dar și proiectele în domeniile cultural și educațional, a mai spus Maia Sandu după întrevederea cu Klaus Iohannis.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”