Maia Sandu, EXPLICAȚII vizavi de licitația de la „Termoelectrica”, care a fost câștigată de compania rusească „Silovîie Mașinî”: „Nu există altă companie care să execute aceste lucrări”
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, susține că a examinat personal situația legată de compania rusească „Silovîie Mașinî”, care a câștigat licitația organizată de „Termoelectrica” privind repararea turbinelor. Șefa statului a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu ar fi existat o altă companie care ar fi fost dispusă să repare aceste instalații, care, la rândul lor, au fost construite în anii 70 ai secolului trecut.
„Pe de o parte – avem situația în care aceste blocuri de la „Termoelertrica” trebuie reparate, pentru că altfel riscul este mare ca în această iarnă ele să nu mai fie funcționale. În momentul în care ele ies din funcție, aceasta înseamnă incapacitate de a încălzi o parte din oraș și capacitate mai mică de producere de energie electrică, care se produce în perioade de încălzire. Asta este o problemă care trebuie rezolvată”, a spus Sandu.
Șeful statului afirmă că rezultatele licitației le-a câștigat o companie moldovenească, lider al consorțiului internațional din care face parte și concertul rusesc „Silovie Mașinî”, ultimul fiind producătorul istoric al turbinelor de la S.A. „Termoelectrica”.
„Aceste instalații au fost produse de „Silovîe Mașinî” în anii ’70 și nicio altă companie nu s-a oferit să vină să le repare, chiar și companiile cu care a discutat. Guvernul a refuzat. S-a știut, s-a verificat, dacă pot să vină să facă reparații. Nu s-au găsit companii. Acum alegerea este să nu semnăm acest contract în general și ne asumăm riscul că se pot defecta aceste turbine sau semnăm contract cu o companie care le-a construit. Nu știu ce va face Guvernul”, a precizat Maia Sandu, potrivit Tribuna.
Maia Sandu a mai menționat că „Termoelectrica” a respectat toate prevederile legale, iar licitația a fost strict monitorizată de experții Băncii Mondiale.
„Horus Energy”, care alături de „Silovîe Mașinî” a câștigat licitația, activează pe piața energetică din 1993, având o experiență bogată și o contribuție esențială la dezvoltarea sectorului energetic din R. Moldova. „Compania are parteneri și proiecte în diverse țări ale lumii și ne mândrim cu fiecare proiect realizat, cu fiecare loc de muncă creat, cu fiecare produs creat sau livrat pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din țara noastră. Compania este înregistrată oficial la Londra, Marea Britanie, dar suntem plătitori de impozite și contribuții în R. Moldova. Toate acțiunile anterioare și prezente ale „Horus Energy”, respectiv, ale Grupului de companii „Horus”, sunt perfect legale”, spun reprezentanții companiei.
Lider PAS, despre BLOCUL format de Ion Ceban, Tkaciuk, Chicu și Stoianoglo: „E o alternativă pentru Kremlin și, pe alocuri, de apărare a intereselor lui Plahotniuc și Șor”
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”