10:40:54 28.11.2024
Stiri

Maia Sandu, NEMULȚUMITĂ de faptul că judecătorii CC nu au examinat sesizarea privind numirea lui Harunjen: „Între timp, „s-a trezit” și Dodon”

Politică 25.01.2017 11:45 Vizualizări3191 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, NEMULȚUMITĂ de faptul că judecătorii CC nu au examinat sesizarea privind numirea lui Harunjen: „Între timp, „s-a trezit” și Dodon”


Curtea Constituțională (CC) nu a admis spre examinare sesizarea privind legalitatea numirii de către președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a procurorului general Eduard Harunjen. Sesizarea a fost depusă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, prin intermediul deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac.

„Ca răspuns la sesizarea noastră, CC şi-a făcut publică decizia de inadmisibilitate prin care a stabilit că Preşedintele R. Moldova, la desemnarea lui Eduard Harunjen în calitate de procuror general, „nu a făcut altceva decât să-şi exercite prerogativele potrivit prevederilor constituţionale”. În înţelegerea Curţii, Preşedintele ţării este un birocrat care pune ştampila pe toate hârtiile care i se aduc, fără excepții, inclusiv pe cele emise de organe ilegale sau cu învingători ai concursurilor mimate. Curtea nu doar a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a Procurorului General prin prisma dispoziţiilor constituţionale, dar a și legiferat acţiunile unui organ neconstituţional, menţinând în funcţie un fals învingător”, susține Maia Sandu.

În același context, liderul PAS afirmă că reprezentanții Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la data adoptării hotărârii de desemnare a lui Eduard Harunjen, nu era format „din procurori aleși din cadrul procuraturilor de toate nivelurile şi din reprezentanţi ai altor autorităţi, instituţii publice sau ai societăţii civile”, aşa cum prevede art.1251 alin.(2) din Constituţie, iar membrii CSP, nefiind detaşaţi aşa cum prevede Legea cu privire la procuratură, continuau să fie subordonaţii șefului procurorilor şi nu au făcut altceva decât să-şi menţină şeful în funcţie.

„Curtea a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a procurorului general prin prisma dispoziţiilor constituţionale, permiţând prin aceasta ca una dintre cele mai importante funcţii în stat să fie ocupată de o persoană care nici măcar nu era în drept să participe la concurs. Harunjen, în perioada 1 martie - 7 decembrie 2016, a exercitat funcţia de procuror general interimar şi, concomitent, în virtutea acestei funcţii, a fost din oficiu şi membru al CSP, iar membrii CSP, potrivit legii, „(...) nu pot participa la concursuri pentru numire sau promovare în funcţii de procuror, inclusiv în funcţia de Procuror General””, argumentează Maia Sandu.

Sursa citată s-a referit și la fostul său contracandidat din campania electorală prezidențială, Igor Dodon, care pe 23 ianuarie a inițiat „procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general”.

„Între timp, „s-a trezit” și Dodon şi face zarvă la subiect pentru a umbri declaraţiile scandaloase făcute la Moscova”, a comentat cu ironie Sandu demersul președintelui Dodon.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md