Maia Sandu, discurs puternic la Bruxelles: „Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, R. Moldova și Ucraina au nevoie de unul echivalent din partea UE. Ajutați-ne”
Cel mai mare război pe pământul european de după cel de-al Doilea Război Mondial se desfășoară în prezent la porțile Uniunii Europene, iar Ucraina și R. Moldova au nevoie de un plan din partea UE echivalent Planului Marshall american de acum aproape 80 de ani, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, în deschiderea Conferinței anuale privind bugetul UE, găzduită de comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn.
„În R. Moldova, deși nu există o amenințare militară directă, datorită curajului soldaților și societății Ucrainei, am devenit profund conștienți de natura și substanța unui nou tip de război, războiul hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot: în economiile noastre, în spațiul nostru informațional, în sursele noastre de energie și chiar în casele noastre. (...) Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, când ne confruntăm cu forțe cu o viziune întunecată pentru continentul nostru - o viziune căreia nu-i putem permite să prevaleze asupra aspirațiilor noastre pentru o Europă înfloritoare și unită. Pentru a ne transforma aspirațiile în realitate, vom avea nevoie de și mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce ne pregătim pentru aderare. Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE”, a arătat în discursul său președinta Maia Sandu.
Șefa statului a afirmat că bugetul UE, discutat astăzi la Bruxelles, ar trebui să fie „unul de pace”, iar extinderea UE este „cheia securității UE”.
„Pentru R. Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor la care ținem. Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice. (...) În momentele-cheie ale istoriei, Europa a făcut întotdeauna un pas în plus și a găsit resursele pentru a ajuta. Pentru că noi europenii credem că expansiunea răului poate fi oprită doar prin extinderea binelui”, a punctat Maia Sandu.
Președinta R. Moldova a subliniat importanța investițiilor în domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi - investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare, în infrastructura de securitate și a criticat „procedurile lente” la nivel comunitar de acordare a sprijinului financiar.
„Următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiție strategică în pace. Dacă noi, cei din R. Moldova, și vecinii noștri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită. Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită - o viață decentă, liberă și demnă. Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur”, cităm din discursul rostit luni la Bruxelles de către Maia Sandu.
Ziarul NAȚIONAL publică mai jos discursul integral al președintei Maia Sandu, susținut luni, 29 aprilie 2024, la deschiderea Conferinței anuale privind bugetul UE, găzduită de comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn:
Domnule comisar Hahn,
Doamnă ministru Lahbib,
Distinși oaspeți,
Este o onoare să fiu în fața dumneavoastră astăzi la Bruxelles, în inima Uniunii Europene. Vă asigur că inima europeană bate mai puternic ca niciodată în țara mea, R. Moldova, odată ce ne pregătim de aderare.
Pentru noi, apartenența la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante și pe care nu le luăm ca de la sine înțelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră și, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiție serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului.
Ne-am adunat astăzi aici sub stindardul privirii înainte, a examinării viitorului bugetului Uniunii Europene. Nu este o discuție obișnuită.
Ea vizează punerea temeliei unei Europe care nu doar prosperă, ci și protejează. Construirea unui buget curajos, flexibil și orientat spre viitor. Un buget care nu este doar un registru al cheltuielilor, ci un plan pentru o Europă pașnică și prosperă.
S-ar putea să fie îndrăzneț ca președintele R. Moldova, un stat care nu este încă în UE, dar e pe calea aderării, să spună Uniunii cum să-și cheltuie banii în următorul ciclu bugetar. Și nu o fac. Decizia vă aparține în totalitate. Și am încredere că decizia voastră va fi corectă.
Dar pentru că republica mea depinde de această decizie, permiteți-mi să punctez câteva repere care ar permite Moldovei, și poate și altor țări candidate, să fie într-o poziție mai puternică ca să reziste în fața presiunii externe în timp ce se pregătesc pentru aderare.
Contextul în care operăm astăzi este fără precedent. Nu mai e o situație obișnuită. Cel mai mare război pe pământul european de după cel de-al Doilea Război Mondial se desfășoară la porțile Uniunii Europene. Provocările de securitate generate de agresiunea Rusiei nu sunt doar o criză trecătoare; ele necesită resurse strategice continue.
În R. Moldova, deși nu există o amenințare militară directă, datorită curajului soldaților și societății Ucrainei, am devenit profund conștienți de natura și substanța unui nou tip de război, războiul hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot: în economiile noastre, în spațiul nostru informațional, în sursele noastre de energie și chiar în casele noastre.
Astfel, trebuie să răspundem cu o vigoare și viziune fără precedent. Bugetul UE despre care se discută astăzi nu este doar un document financiar; acesta este și trebuie să fie un buget pentru pace.
Pentru R. Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor la care ținem. Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice.
În trecutul recent, bugetele erau elementele de bază ale progresului economic și social. Ele ne arătau cum ar trebui să investim în educație, tehnologie, tranziția ecologică și pentru multe alte nevoi importante. Încă trebuie să facem toate acestea, dar trebuie să investim și în salvarea vieților, restabilirea păcii și apărarea libertății.
În momentele-cheie ale istoriei, Europa a făcut întotdeauna un pas în plus și a găsit resursele pentru a ajuta. Pentru că noi europenii credem că expansiunea răului poate fi oprită doar prin extinderea binelui.
Ca președinte al R. Moldova, sunt profund angajată față de idealurile unității, creșterii și solidarității care definesc proiectul european. Pentru mine, UE a fost întotdeauna un far al speranței și progresului, construit pe principiile democrației, drepturilor omului și statului de drept.
De-a lungul istoriei sale, UE a primit noi membri cu brațele deschise, a îmbrățișat diverse națiuni și a încurajat cooperarea. Peste o zi, pe 1 mai, vom sărbători o un punct semnificativ de referință – cea de-a 20-a aniversare a celei mai mari extinderi a Uniunii Europene în 2004. Acest eveniment istoric a primit 10 noi țări, în principal din Europa Centrală și de Est, în UE.
Așa cum a făcut UE înainte, este timpul să investim decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii. Integrarea cu succes a noilor membri în 2004 nu a fost întâmplătoare; a fost rezultatul unei bugetări deliberate și strategice și al alocării resurselor de către UE.
Acest lucru mă aduce către miezul mesajului meu de astăzi: extinderea UE este cheia securității UE. Prin integrarea mai multor țări, UE își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, ceea ce, la rândul său, întărește rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor și amenințărilor externe.
Un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esențial pentru ca Uniunea să fie mai unită și mai sigură într-un peisaj global din ce în ce mai complex. Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară.
Sprijinirea țărilor candidate precum R. Moldova înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi - investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate.
Trebuie să înțelegem că viteza este din ce în ce mai importantă. Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, când ne confruntăm cu forțe cu o viziune întunecată pentru continentul nostru - o viziune căreia nu-i putem permite să prevaleze asupra aspirațiilor noastre pentru o Europă înfloritoare și unită. Pentru a ne transforma aspirațiile în realitate, vom avea nevoie de și mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce ne pregătim pentru aderare.
Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE.
Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE.
De asemenea, sunt necesare mai multă viteză și ajustări în modul în care este cheltuit bugetul. Acesta este prea lent și prea complex. Este o viziune de consens, repetată nu doar de R. Moldova, ci recent și de președintele Macron.
Observăm că numeroase țări din UE se confruntă cu dificultăți să utilizeze pe deplin finanțarea Next Generation UE din cauza acestor proceduri complicate. Continuarea pe această cale nu mai este viabilă. De ani de zile, remediul sugerat a fost consolidarea capacităților administrative în țările candidate. Cu toate acestea, experiența ne-a învățat că doar acest lucru este insuficient pentru a facilita o finanțare eficientă.
O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferența între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. Adesea, construcția unui pod înseamnă optsprezece luni de lucrări fizice de construcție după opt ani de proceduri și acte.
Nu putem continua să folosim aceleași proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiție strategică în pace.
Dacă noi, cei din R. Moldova, și vecinii noștri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită.
Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită - o viață decentă, liberă și demnă.
Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem.
Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare.
Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur!
Doamnelor și domnilor, bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiții într-o Europă mai bună și pașnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare.
Deciziile pe care le veți lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferințe și chiar dincolo de granițele actuale ale UE, influențând peisajul geopolitic al continentului nostru și viețile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite.
Investiția în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene. O Europă pașnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot crește, iar societățile pot înflori fără riscul războiului.
Mulțumesc.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică