Maia Sandu dezvăluie detalii ale întâlnirii cu Dmitrii Kozak înaintea crizei gazelor și tensiunilor cu Rusia


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit detalii despre discuțiile pe care le-a avut cu Dmitrii Kozak, pe atunci șef adjunct al Administrației președintelui Rusiei. Cei doi s-au întâlnit în august 2021.
"Am avut o conversație normală. I-am spus că dorim o relație bună, dar așteptăm să nu folosească problema gazului împotriva Republicii Moldova și că vor respecta toate Acordurile, inclusiv Acordul de Comerț Liber. Am avut un Acord de liber schimb, dar Rusia bloca accesul unor produse din R. Moldova pe piața rusă. Am spus atunci că vrem relații bune, dar trebuie să ne respectăm reciproc și să respectăm toate acele Acorduri."
Chiar și așa, după două luni, a început șantajul cu gazele. Iar mai târziu, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a complicat totul. "Acum vedem cum Kremlinul vrea să decidă soarta țării noastre în locul cetățenilor R. Moldova. Am observat la alegerile trecute încercarea Rusiei de a cumpăra voturile cetățenilor și a decide pentru noi. Mai exact, este vorba despre gruparea lui Șor pe banii Rusiei", a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Ivan Sveatcenko.
Despre relațiile moldo-rusești actuale, președintele R. Moldova a subliniat că aștepta ca Moscova să respecte suveranitatea și integritatea țării, lucru care nu s-a întâmplat. "Din păcate, Moscova nu respectă suveranitatea noastră, nici integritatea teritorială a R. Moldova, pentru că păstrează armata sa pe teritoriul nostru. Nu respectă procesele noastre juridice, chiar dacă noi nu intervenim în justiția Federației Ruse."
În contextul acțiunilor Kremlinului în R. Moldova, Guvernul și autoritățile reacționează pentru a proteja suveranitatea țării. "Suntem obligați să apărăm suveranitatea noastră și vom continua să facem acest lucru. Vrem relații bune și muncim pentru ele. Cu acele țări care respectă statul și cetățenii noștri", a subliniat Maia Sandu.
Amintim că Dmitri Kozak a vizitat Chișinăul în 2021, ca reprezentant al lui Putin, și a discutat cu președintele Maia Sandu despre situația din Transnistria, casarea munițiilor, colaborarea în sectorul comerțului și ridicarea restricțiilor. Un alt subiect abordat a fost și problema livrării gazelor naturale, dar s-a specificat că acest subiect urma să fie dezbătut mai detaliat.





































































