Maia Sandu, despre R. Moldova „fără Plahotniuc”, dar şi relaţia cu Dodon, care a dat jos Guvernul majorităţii PSRM - ACUM. Când l-a vazut prima oară pe fostul lider al PD: "Nu am avut ce să discut cu el și nici nu regret acest lucru"
Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că nu s-a întâlnit niciodată cu Vlad Plahotniuc, cel cu care a luptat în ultimii ani. De asemenea, fosta prim-ministră s-a referit şi la relaţia cu Igor Dodon, alături de care a făcut echipă pentru cinci luni. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Prime TV.
„Nu m-am întâlnit niciodată cu Vlad Plahotniuc. L-am văzut în Parlament, probabil într-o zi în care sau promovam Codul educației, sau se vota Codul educației, atuci când el era parlamentar și eu eram ministru. De la tribună l-am văzut în sală, dar nu am avut niciodată nicio discuție, față în față nu ne-am văzut niciodată", a spus politiciana.
Sursa citată a mai adăugat că nu a avut niciodată interesul să interacţioneze cu Plahotniuc: „Ce poți să-i spui unui om căruia i-au spus atât de mulți până la mine că ceea ce face este rău pentru țară. Nu am avut ce să discut cu el și nici nu regret acest lucru".
Maia Sandu crede că R. Moldova fără Plahotniuc este mai liberă.
„Eu zic să mergeți să-i întrebați pe oameni. Cel puțin din discuțiile pe care le am eu cu oamenii prin raioane, ei toți spun că e mai simplu, că nu mai sunt terorizați. Și pot să vă spun că la întâlnirile cu noi vin mai mulți oameni, deci nu le este frică.
Am luptat pentru democrație și pentru stat de drept și pentru un stat care a lucrat pentru cetățeni. Plahotniuc la un moment a fost impedimentul cel mai mare în calea realizării acestui obiectiv pe care îl au toți cetățenii R. Moldova. Acum avem alte impedimente. Am eliminat impedimentul principal și din păcate în continuare trebuie să eliberăm țara de cineva și aici mă refer la Dodon, în loc să construim", a punctat lidera PAS.
Actualmente, spune Maia Sandu, nu există nicio comunicare dintre ea şi Dodon.
„Nu discutăm din momentul în care el a decis să demită Guvernul, nu am avut nicio discuție. Nu a încercat să ma sune și nu cred că are rost. Nu avem ce să discutăm. Noi am spus clar că el este personajul din cauza căruia R. Moldova este într-o situație proastă, ne-a izolat internațional, ne-a privat de fonduri externe, promovează corupția, a redeschis schemele. Toate aceste lucruri sunt în defavoarea oamenilor R. Moldova și, respectiv, nu avem ce să discutăm cu asemenea personaj".
Politiciana spune că s-a aşteptat ca Igor Dodon să dea jos Guvernul său, dar în iunie 2019 nu exista o altă soluţie decât o majoritate cu socialiştii.
„Era clar că o să ajungem în această situație. Dar nu am avut de ales, așa cum am mai spus. Nu puteam să reușim într-o luptă în care erau prezenți ambii - și Plahotniuc, și Dodon. Trebuia să scăpăm de unul, după care să luptăm cu al doilea. Dacă am fi avut alegeri libere și corecte în februarie 2019, atunci Blocul ACUM ar fi venit cu suficiente mandate în Parlament și nu ar fi avut nevoie să facă alianță cu unul ca să scape de celălalt. Realitatea a fost alta și, apropo, noi am discutat trei luni de zile cu oamenii. Deci nu a fost o decizie pe care am luat-o a doua zi după alegeri, hai să facem parteneriat politic cu socialiștii".
Maia Sandu s-a referit şi la imaginile în care Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc vorbesc despre federalizarea R. Moldova, dar şi despre faptul că PSRM este finanţat din exterior.
„Bineînțeles că m-au pus în gardă și este o dovadă în plus că și Igor Dodon și Vlad Plahotniuc erau și sunt gata să vândă țara, discutau foarte jovial despre cine trebuie să facă această federalizare. În același timp, eu am crezut atunci și cred că doar dacă ai un procuror independent poți să mizezi că personaje ca Igor Dodon pot fi investigate", a conchis Maia Sandu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”