Maia Sandu, despre intențiile Kremlinului de a RĂSTURNA puterea de la Chișinău și despre moartea lui Prigojin. Șefa statului a cerut Occidentului, prin intermediul CNN, mai mult sprijin pentru Ucraina
„Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înțeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la R. Moldova”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru CNN, transmite News.ro.
Maia Sandu speră că mai mult sprijin va veni în curând, astfel încât Ucraina să-şi poată recupera teritoriile şi să putem asista la „sfârşitul acestui război nebunesc”.
Maia Sandu a adăugat că în Transnistria există un regim care este susținut de Rusia. „Există trupele rusești care sunt staționate ilegal în regiunea transnistreană. Şi, bineînțeles, acesta este modul în care autoritățile ruse încearcă să influențeze lucrurile în R. Moldova", a spus Sandu.
Tensiunile au crescut şi mai mult de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, odată cu expulzarea reciprocă de diplomați între Moscova şi Chişinău.
„Când oameni din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales în mod democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară", a declarat Sandu în același interviu, referindu-se la expulzarea diplomaţilor ruşi.
R. Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a depus o cerere de aderare la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022, menționează sursa citată. Președinta Maia Sandu a precizat că „este un proces lung” şi a recunoscut că „există încă judecători corupți și procurori corupţi (în R. Moldova) care nu vor ca reformele să aibă succes”. Ea a subliniat însă că „democrația din R. Moldova se va păstra atunci când republica va deveni stat membru al UE”.
Întrebată despre moartea șefului mercenarilor „Wagner”, Evgheni Prigojin, Maia Sandu a menționat că „acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o ţară care nu are justiție. Din păcate, acest lucru nu se limitează la graniţele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acționează și față de vecinii săi”, a spus Maia Sandu.
Interviul integral cu Maia Sandu va fi difuzat de CNN luni, la ora 20.00.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți