Maia Sandu desființează mitul „gazului mai ieftin de la Putin”: „Cei care au mers la Putin au plătit mai mult decât R. Moldova. Verificați țările care au mers și au cerut direct de la Putin gaze naturale la un preț mai mic...”
Președinta Maia Sandu nu regretă nicio clipă că nu a mers să se închine la Vladimir Putin, așa cum o îndemna Igor Dodon și alți politicieni proruși, pentru a obține un preț mai mic pentru gazele naturale. Mai mult, șefa statului afirmă că cei care „s-au înțeles” cu Putin au ajuns să plătească mai mult pentru gaz.
„Cei care au mers au plătit mai mult decât R. Moldova. Verificați țările care au mers și au cerut direct de la Putin gaze naturale la un preț mai mic. Dacă luați prețul mediu pentru sezonul precedent, o să vedeți că ei au plătit mai mult decât R. Moldova. Așa că asta este, iarăși, o gogoașă pe care încearcă să o vândă opoziția, nu cumpărați gogoși de la opoziție”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Potrivit șefei statului, Moscova în continuare arată lipsă de respect față de cetățenii R. Moldova, iar guvernarea de la Chișinău, care reprezintă cetățenii, nu se mai umilește, așa cum s-a întâmplat în trecut.
„Guvernarea de la Chișinău apără interesele cetățenilor și spune lucrurilor pe nume. Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru, atunci când vedem încercări de a destabiliza situația în R. Moldova, am spus-o sus și tare, nu am ascuns detaliile, așa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu mai suntem o țară care se lasă batjocorită. Din păcate, vedem care este atitudinea Moscovei față de R. Moldova, vedem care este atitudinea față de Ucraina și m-ați întrebat despre război, din păcate, lucrurile sunt în continuare foarte grave. Zilele trecute am asistat la o catastrofă ecologică și umanitară care a fost iarăși provocată de către armata Federației Ruse. Din păcate, nu se întrezărește un sfârșit rapid al acestui război, pentru că Rusia în continuare insistă să-ți țină trupele pe teritoriul Ucrainei și să ucidă oameni, să distrugă părțile țării unde armata sa a ajuns”, a punctat șefa statului.
Totodată, președinta a explicat de ce tariful la gaz rămâne ridicat, în condițiile în care prețurile pe piața internaționala au ajuns și sub 300 de euro pentru mia de metri cubi.
„Deci, noi am văzut cum a evoluat piața în luna august 2022, când, de obicei, prețurile la gaze sunt cele mai mici. Prețurile erau 2 000 - 3 000 de dolari, europenii cumpărau și unii experți străini ne spuneau și nouă să cumpărăm, pentru că nu vor fi gaze deloc și este important să cumpărăm. Sigur, noi aveam contractul cu „Gazprom”, dar, așa cum s-a dovedit mai târziu, „Gazprom” nu și-a îndeplinit obligațiunile contractuale, deci respectiv exista acest risc să rămânem fără gaze naturale”, a amintit Maia Sandu.
„Gazprom” a redus livrările de gaze, în noiembrie 2022, cu 60%.
„Au făcut asta în pofida faptului că noi am plătit pentru absolut tot consumul. Deci, noi nu am cumpărat în august, chiar dacă toată lumea spunea că trebuie de cumpărat, că altfel rămâneți fără gaze, pentru că prețul era foarte mare. După care s-au întreprins niște măsuri la nivelul Uniunii Europene, iar prețurile au mers mai jos, au ajuns la 1 000 de dolari, Guvernul a început să cumpere. Guvernul nu a cumpărat cum au cumpărat alte state cu 2 500 - 3 000 de euro... Era firesc să cumpărăm cu 1 000 de euro, mai ales că deja „Gazprom” ne-a tăiat cu 60% volumul de livrări și era nevoie să asigurăm țara pe perioada de iarnă cu gaze. S-au cumpărat niște volume, nu foarte mari, dar suficiente pentru o iarnă medie. Iarna a fost mai blândă și au rămas anumite cantități... Prețul merge în jos, iar „Energocom” cumpără acum gaze la alt preț. Totuși, se ține cont și de prețul gazelor care au rămas. Deci, așa se întâmplă lucrurile. Noi, dacă am putea să vedem o reducere mai mare, sigur că acesta este cel mai important pentru oameni, contează cel mai mult, dar trebuie să fim corecți”, a adăugat Maia Sandu.
Sursa citată s-a referit și la anumite suspiciuni, potrivit cărora unele persoane din anturajul său ar fi profitat de pe urma acestei situații.
„Sunt false toate aceste acuzații. Și eu vreau ca cei care pornesc această vorbă să aducă măcar o probă. Dacă o să vedeți cifrele corecte, Guvernul în iarnă a reușit să cumpere gaze naturale la prețuri un pic mai mici decât prețurile pe piață. Da, prețurile au fost mari, dar trebuia să cumpărăm de pe piață la prețul la care era și noi am căutat și am insistat, și am așteptat, ne-am asumat niște riscuri și am așteptat până prețurile au căzut, pentru că altfel, dacă procedam ca alte țări, trebuia să cumpărăm în vară și atunci prețurile ar fi fost și mai mari", a conchis șefa statului.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski