Maia Sandu cere susținere pentru reformele esențiale ale justiției în fața judecătorilor


Domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă președintă a Curții Constituționale,
Domnule Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor judecători,
Ne aflăm într-un moment crucial pentru sistemul nostru de justiție și, prin extensie, pentru întreaga societate. Suntem aproape de finalul unei etape esențiale și extrem de sensibile – evaluarea externă extraordinară a judecătorilor. Această etapă, mai mult decât un exercițiu tehnic, a fost o probă de maturitate instituțională, un act de curaj și o demonstrație a voinței de a rupe cu un trecut marcat de compromisuri și influențe toxice.
Știu că evaluarea a fost un proces complex, adesea dificil și uneori dureros. Însă ea a fost absolut necesară. Putem spune cu încredere că a meritat, deoarece, în pofida rezistenței din anumite părți ale sistemului, am deschis drumul către o schimbare reală. Părți importante ale sistemului judecătoresc au trecut testul integrității. Instituțiile de autoadministrare judecătorească încep să câștige încrederea societății. Ceea ce contează cel mai mult este faptul că în poziții-cheie au ajuns oameni profesioniști, integri, care nu au participat la abuzurile trecutului.
Acești oameni poartă astăzi o mare responsabilitate. Ei au datoria morală și șansa unică de a construi un sistem de justiție nou. Un sistem în care legea primează. Un sistem unde fiecare cetățean, indiferent de statut, conexiuni sau avere, este tratat cu respect și demnitate. Justiția nu este doar un concept abstract, ci devine o realitate trăită ce inspiră încredere. Responsabilitatea de a duce această curățenie până la capăt revine instituțiilor reformate. Pentru că, trebuie să o spunem clar, sistemul nu este încă epurat complet. Încă există exponenți ai metehnelor vechi, persoane care pun interesele personale deasupra legii. Dacă nu acționăm cu fermitate și nu rămânem consecvenți, riscăm să recurgem din nou la măsuri extraordinare.
Fac un apel clar: să consolidăm ceea ce am început. Cei care comit abuzuri trebuie sancționați de sistem. Avem un Consiliu Superior al Magistraturii care, deja de doi ani, este funcțional și a reacționat prompt și eficient în contextul provocărilor majore generate de numeroasele demisii din sistemul judecătoresc. Sper că veți continua să găsiți resursele necesare să completați cât mai curând funcțiile vacante și să promovați candidații profesioniști, integri și competenți.
Le mulțumesc sincer judecătorilor onești care, în momente de cumpănă, au rezistat amenințărilor sau izolării. Cei care au continuat să-și facă meseria, chiar şi atunci când întreaga breaslă era stigmatizată din cauza unor derapaje grave. Integritatea Dvs. este fundamentul pe care putem construi o justiție demnă de un stat european modern.
Este de apreciat perseverența judecătorilor care aplică legea corect, fără influențe și presiuni, precum și rolul lor esențial în garantarea securității statului. În fața atacurilor fără precedent la adresa democrației noastre, țin să aplaud curajul și profesionalismul judecătorilor care au adoptat hotărâri în cazurile de corupție electorală. Sunt precedente noi care ne dau speranța că instituțiile statului pot combate eficient corupția și influențele străine. Presiunea asupra judecătorilor este ridicată. Vă încurajez să continuați să vă faceți munca corect, să raportați orice influențe necorespunzătoare. Statul are pârghii și este obligat să reacționeze și să vă protejeze de orice influențe străine actului de justiție.
Doamnelor și domnilor,
Avem cu toții un scop comun: restabilirea încrederii în justiție. Această încredere nu poate fi impusă doar prin lege; ea trebuie câștigată zi de zi, prin fapte, prin hotărâri concrete, prin comportament. Cetățenii trebuie să aibă certitudinea că statul de drept funcționează, că legea nu se aplică selectiv și că justiția nu este capturată de interese obscure.
Reforma justiției implică nu doar curățare, ci și investiții. În capacități, infrastructură și formare profesională. Din păcate, vedem că astăzi criminalitatea organizată, corupția politică și corupția electorală devin din ce în ce mai sofisticate, mai bine finanțate și adaptate la noile tehnologii. Pentru a face față provocărilor, avem nevoie de judecători pregătiți. Institutul Național al Justiției are un rol esențial – el trebuie să devină un centru de excelență, un garant al calității actului de justiție prin instruire calitativă și adaptată realităților vremurilor noastre.
Tot în spiritul acestui pericol tot mai persistent am propus anterior crearea unui sistem de instanțe anticorupție. Cred cu tărie că avem nevoie de judecători specializați pentru a asigura examinarea promptă a dosarelor de mare corupție. Îmi doresc să putem implementa cât mai bine această inițiativă.
Între timp, apreciez eforturile administrației și judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău. Într-un an de la constituirea completelor specializate în materie de corupție, au avut loc în total câteva mii de ședințe de judecată, practic dublu în comparație cu anii precedenți, și au fost adoptate circa 100 de sentințe.
Suntem la un pas de o schimbare istorică. Avem șansa unică de a demonstra că Republica Moldova poate avea o justiție dreaptă și eficientă, europeană. Să nu ratăm această oportunitate. Schimbarea este posibilă. Justiția poate redeveni simbolul echității, al protecției drepturilor și respectului față de cetățean. Dar acestea depind de noi toți.
Vă mulțumesc pentru atenție!











































































