Maia Sandu, AVERTISMENT pentru „capetele fierbinți” din Găgăuzia, care vor mai mult decât AUTONOMIE, mai mulți BANI și „mai puțin amestec” în treburile interne din partea Chișinăului. Șefa statului, precizări despre confirmarea noului BAȘCAN
Președinta Maia Sandu îi îndeamnă pe foștii și actualii deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei să respecte legea și să lucreze în interesele R. Moldova, nu ale altui stat. Declarația a fost făcută astăzi, în contextul rezoluției așa-numitului congres al deputaților de la Comrat, prin care Găgăuzia cere Chișinăului mai multe drepturi, inclusiv să acorde Legii cu privire la Autonomia Găgăuză din 1994 statul de act constituțional.
„Toată lumea trebuie să respecte legea, mai ales cei care sunt într-o funcție publică, cei care au beneficiat de votul cetățenilor. Acesta e mesajul meu, iar cei care au fost aleși trebuie să lucreze în interesul acestui stat și nu pentru interesul unor grupări criminale”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă susținute la Președinție.
Întrebată dacă o va confirma în funcția de bașcan al Găgăuziei pe Evghenia Guțul, având în vedere acuzațiile oamenilor legii, potrivit cărora ar fi acceptat cu bună știință bani din partea unui grup criminal organizat, Maia Sandu a subliniat că „noi respectăm alegerea făcută de oameni”.
„Oamenii din R. Moldova au demonstrat în aceste trei decenii cât de mult țin la democrație. Oamenii noștri au reușit să protejeze, să salveze democrația în cele mai grele timpuri. Respectiv, noi respectăm democrația și respectăm alegerea făcută de oameni. În același timp, democrația înseamnă și respect pentru lege”, a punctat șefa statului.
Amintim că așa-zisul congres al autorităților locale din Găgăuzia, constituit din foști și actuali deputați locali, primari și reprezentanți ai administrației din regiune, întrunit în luna mai la Comrat, a aprobat o rezoluție prin care cer președintei Maia Sandu, spicherului Igor Grosu și premierului Dorin Recean să acorde Legii cu privire la Autonomia Găgăuză din 1994 statul de lege constituțională și „să înceteze să pună piedici autorităților din autonomie în exercitarea atribuțiilor”.
Pe lângă faptul că vor să aibă propriul Serviciu Vamal, Serviciu Fiscal, reprezentant în Consiliul Superior al Procurorilor, cotă parte în alte structuri ale puterii centrale, autoritățile de la Comrat vor mai mulți bani de la bugetul de stat și din fondurile internaționale. În rezoluția aprobată se cere ultimativ o „distribuire corectă și transparentă” a resurselor destinate autonomiei, inclusiv din bugetul de stat și fondurile internaționale. Totodată, semnatarii cer ca, în termen de trei luni, să creeze în regiune subdiviziuni autonome ale mai multor instituții de stat.
În același timp, semnatarii solicită autorităților centrale să „oprească amestecul ilegal” în alegerile din Găgăuzia și pledează pentru intensificarea activităților grupului de lucru interparlamentar al Parlamentului R. Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei. În aceeași rezoluție, semnatarii repetă fidel tezele Moscovei: „interzicerea partidelor și organizațiilor ce pledează pentru lichidarea R. Moldova ca stat independent”, păstrarea „neutralității țării” etc.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri