06:11:35 22.11.2024
Stiri

Maia Sandu așteaptă măsuri CONCRETE din partea instituțiilor, inclusiv CEC, pentru a proteja R. Moldova de IMIXTIUNEA Rusiei în alegeri: „Au fost documentate 90 de MILIOANE de lei, bani destinați pentru candidaților susținuți de Kremlin”

Actualitate 02.11.2023 11:05 Vizualizări2096 Autor: Ziarul National
Maia Sandu așteaptă măsuri CONCRETE din partea instituțiilor, inclusiv CEC, pentru a proteja R. Moldova de IMIXTIUNEA Rusiei în alegeri: „Au fost documentate 90 de MILIOANE de lei, bani destinați pentru candidaților susținuți de Kremlin”


Președinta Maia Sandu consideră că este de datoria instituțiilor statului, inclusiv a Comisiei Electorale Centrale (CEC), să ia măsuri împotriva imixtiuni Federației Ruse în alegerile din 5 noiembrie curent, inclusiv împotriva candidaților care corup alegătorii și își finanțează campaniile din banii Kremlinului. Organele de drept au documentat, doar în ultimele două luni, peste 90 de milioane de lei, bani destinați candidaților susținuți de Kremlin, dar sumele aruncate de Federația Rusă în R. Moldova ar fi mult mai mari, a declarat șefa statului miercuri-seară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

„Folosirea banilor într-o măsură atât de mare nu înseamnă democrație, înseamnă corupție. Instituțiile statului au documentat doar în ultimele două luni în jur de 90 de milioane de lei, bani ilegali, care vin să finanțeze aceste campanii electorale ale candidaților susținuți de Federația Rusă prin intermediul grupărilor criminale. Acesta este un pericol mare la adresa democrației și la adresa statului R. Moldova. Este de datoria instituțiilor să prevină aceste situații. Nu întotdeauna instituțiile sunt suficient de eficiente. Avem și persoane în instituțiile statului, care nu vor să facă ordine și, probabil, mai țin legătura cu aceste grupări corupte. Dar e de datoria noastră, a fiecărui alegător, să înțelegem cât de grav este acest lucru. Să nu se lase oamenii folosiți și umiliți de aceste grupări criminale”, a precizat Maia Sandu.

Citește și: DOC // Candidații Partidului „Șansă” pentru Primăriile Orhei și Bălți riscă să fie EXCLUȘI din alegeri, pentru că „au primit finanțare ilegală de la grupul criminal „Șor”. CEC se întrunește în ședință EXTRAORDINARĂ pentru a examina argumentele SIS

Potrivit sursei citate, anterior Federația Rusă cumpăra oamenii care conduceau R. Moldova, iar acum, prin intermediul unor grupări criminale, încearcă să cumpere cetățenii.

„Sunt bani mari, 90 de milioane de lei în doar două luni. Aceștia sunt doar banii documentați. Cu siguranță sunt și bani care nu au fost documentați. Asta vorbește cât de mare e interesul și disperarea Kremlinului, pentru ca să revină și să-și mențină controlul în R. Moldova. Alegerile sunt despre voința poporului și nu despre voința Kremlinului impusă prin coruperea alegătorilor sau alte metode. Instituțiile trebuie să facă totul ca acești bani să fie confiscați și să nu deturneze alegerile din întreaga republică”, a adăugat Maia Sandu.

Citește și: DOC // SIS, noi DEZVĂLUIRI despre cum ajung banii Kremlinului în R. Moldova. Doar într-un singur episod ar fi fost transferate în R. Moldova, în beneficiul Partidului „Șansă”, peste 65 de MILIOANE de ruble rusești

Președinta s-a referit și la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) adresată Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care s-a cerut excluderea din cursa electorală a candidaților pentru funcțiile de primar de Bălți și Orhei, Victoria Șapa, respectiv Alexei Lungu. Cu două zile înainte de alegeri, CEC nu a luat nicio decizie vizavi de această sesizare a serviciului de inteligență.

„Este decizia CEC, nu este un lucru pe care eu îl cunosc. Repet, majoritatea instituțiilor statului înțeleg cât de grav este ceea ce se întâmplă. Noi am avut cazuri de corupție în trecut, am mai văzut partide politice care umblau cu câte 2 kg de hrișcă… Dar astăzi vedem bani mari, mulți bani care sunt folosiți pentru denaturarea procesului electoral, ca să discrediteze democrația și să ne umilească oamenii. Cred că, totuși, există suficientă înțelegere în instituțiile statului, cele care au această responsabilitate și curaj să întreprindă toate măsurile necesare, pentru ca să ne protejeze de această imixtiune străină”, a conchis Maia Sandu.

Citește și: Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” riscă să fie excluși din cursa electorală, pentru că folosesc surse ILEGALE de finanțare. Deciziile urmează să fie luate de consiliile electorale locale

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate a prezentat Comisiei Electorale Centrale, prin intermediul unei sesizări expediate pe 27 octombrie, mai multe dovezi privind finanțare ilegală a candidaților pentru funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și, respectiv, Alexei Lungu, de către „grupul criminal Șor”.

„Candidații Victoria Șapa și Alexei Lungu au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” (cazul Orhei și UTA Găgăuzia) finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, argumenta directorul SIS, Alexandru Musteața.

Sursa citată subliniază că cetățeanul Victor Guțuleac deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri lui Shved. „Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova. Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale condusă de Ilan Șor. Acesta figurează în calitate de beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeanca Federației Ruse, Anastasia Dronova, o persoannă din anturajul lui Andrei Goncharenko (pretinsul beneficiar al „Avia Invest”, care a deținut Aeroportul Internațional Chișinău).

CEC s-a întrunit luni într-o ședință extraordinară, însă a evitat să ia o decizie în privința candidaților Alexei Lungu și Victoria Șapa. Autoritatea electorală a cerut consiliilor electorale de circumscriptie din nouă localități să anuleze înregistrarea unor candidați la funcția de primar din partea Partidului „Șansă”, însă nu în toate cazurile s-a ținut cont de această cerință. De exemplu, autoritățile electorale din localitatea Alexanderfeld, raionul Cahul, au refuzat să-l excludă din cursa electorală pe Eugen Țurcan, candidat la funcția de primar din partea Partidului „Șansă”, „deoarece nu existau dovezi de încălcare a legii din partea acestuia”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md