Maia Sandu a EXPLICAT de ce insistă ca referendumul privind aderarea la UE să aibă loc în aceeași zi cu prezidențialele: „Decizia de la referendum va defini viitorul R. Moldova pe mulți ani înainte..."
Președinta Maia Sandu insistă ca referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pentru a aduce cât mai mulți oameni la urnele de vot, „nu pentru a obține dividende politice personale”.
În opinia șefei statului, experiența din anii trecuți a demonstrat că alegerile prezidențiale mobilizează cel mai mult alegătorii, iar referendumul trebuie să fie cât mai reprezentativ.
„Cel mai principal argument este participarea. Această decizie de la referendum va defini soarta R. Moldova pentru mulți ani înainte. Este o decizie tare și tare importantă. Eu îmi doresc ca să vedem cât mai mulți oameni participând la acest referendum și participând la această decizie. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Din experiența noastră, știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai mare rată de participare în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază”, a declarat joi-seară Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Bună seara”, moderată de Mircea Surdu la postul public de televiziune.
În același timp, prin desfășurarea a două scrutine simultan vor fi economisite și surse financiare importante.
„Sigur, putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”, a punctat Maia Sandu.
Amintim că Maia Sandu a organizat mai multe runde de consultări privind organizarea în toamnă a referendumului privind aderarea la UE. La întrevederile cu șefa statului au fost invitați reprezentanții partidelor politice, formatorii de opinie, reprezentanții societății civile, organizațiile de tineret și de sport etc.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți