Maia Sandu a clarificat situația legată de studiile premierului Chiril Gaburici
Ministrul Educației, Maia Sandu, s-a prezentat astăzi în plenul Parlamentului pentru a răspunde la interpelarea deputatului liberal Valeriu Munteanu, care a solicitat să fie clarificată situația legată de studiile premierului Chiril Gaburici.
Făcând trimitere la legislația mai veche, care era în vigoare în anul 2000, Maia Sandu a declarat că diploma de studii superioare obținută de Gaburici la Universitatea Slavonă este valabilă, deoarece instituția avea dreptul să activeze, chiar dacă procedura de acreditare a universității a fost definitivată mai târziu.
Cu referire la Bacalaureat, ministrul Educației a precizat, în baza informațiilor parvenite de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul, că premierul Chiril Gaburici a participat la sesiunea de Bacalaureat, a susținut cu brio trei examene, iar la ultimele două nu s-a prezentat. Respectiv, nu a obținut diplomă de Bacalaureat.
În septembrie 1995, Gaburici a fost exmatriculat de la colegiu din proprie inițiativă, deoarece a fost admis la studii la Academia de Studii Economice. Într-un răspuns parvenit de la ASEM, se spune că Chiril Gaburici a fost înmatriculat în baza atestatului de studii medii de cultură generală.
„Nu este clar unde a obținut Gaburici acest atestat, dacă a învățat la colegiu, iar de acolo a fost exmatriculat”, s-a arătat nemulțumit de răspuns deputatul Valeriu Munteanu.
„Atestatul a fost retras de deținător la momentul exmatriculării din ASEM. Tot ce putem face acum este să solicităm suplimentar numărul actului în baza căruia a fost înmatriculat”, i-a răspuns în replică Maia Sandu.
Ministra mai adaugă că premierul a ajuns direct în anul trei de studii la Universitatea Slavonă „în baza situației școlare primite de la ASEM, cu condiția susținerii diferenței de program”.
După ce a prezentat toate informațiile solicitate de parlamentar, Maia Sandu a ținut să precizeze că toate reformele inițiate de Ministerul Educației vin să evite pe viitor astfel de situații. „Mă bucur că necesitatea unor reforme profunde de structură devin tot mai necesare. Asta facem în ultimii trei ani. Ne străduim să eliminăm echivocul din școală. Considerăm ineficient sistemul existent de funcționare, licențiere și acreditare a instituțiilor de învățământ”, a concluzionat Sandu.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști