MAIA neagă faptul că noile prevederi ale Codului funciar permit străinilor să cumpere terenuri agricole în R. Moldova, așa cum susține „Forța fermierilor” condusă de Slusari
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) califică drept „eronate” informațiile potrivit cărora noile modificări propuse la Codul funciar permit vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini.
Temerea a fost exprimată astăzi public de către Asociația „Forța fermierilor”, condusă de fostul deputat Alexandr Slusari.
Asociația arăta că în proiectul de modificare a Codului financiar nu e specificat în mod clar ce înseamnă „persoană juridică străină” și, din această cauză, firme înregistrate în R. Moldova, dar care sunt juridic controlate direct sau indirect de cetățeni străini, ar putea intra în posesia terenurilor agricole.
Astfel, „Forța fermierilor” a cerut ca în proiectul noului Cod funciar să fie formulată clar interdicția procurării terenurilor agricole de către cetățenii altor state.
„În art. 21 din proiectul Codului funciar este reglementat expres că persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier prin acte juridice între vii, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire. De asemenea, este stabilit că, în cazul dobândirii terenurilor menţionate prin succesiune legală, succesorii sunt obligați să îl înstrăineze în termen de un an de zile”, arată MAIA într-un comunicat de presă.
Instituția precizează, de asemenea, că dacă terenul nu este înstrăinat în termenul prevăzut de lege de către persoana care nu are dreptul să îl dețină, autoritățile publice locale vor întreprinde măsuri de vânzare a terenului la valoarea de piață.
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău