06:16:53 12.01.2025
Stiri

MAIA le răspunde agricultorilor care amenință cu noi proteste: Doar 100 au solicitat certificate de forță majoră, iar reeșalonări au fost dispuse în cazul a 14 împrumuturi. „Unii producători au acumulat datorii excesive timp de 3, 4 și 5 ani”

Actualitate 31.01.2024 17:29 Vizualizări3696 Autor: Ziarul National
MAIA le răspunde agricultorilor care amenință cu noi proteste: Doar 100 au solicitat certificate de forță majoră, iar reeșalonări au fost dispuse în cazul a 14 împrumuturi. „Unii producători au acumulat datorii excesive timp de 3, 4 și 5 ani”

Doar puțin peste 100 de agriculturi din R. Moldova au depus dosare pentru a beneficia de certificate de forță majoră, care ar justifica dificultatea financiară a acestora, iar în cazul a 14 împrumuturi contractate de fermieri au fost prevăzute deja reeșalonări și medieri, susține Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Într-o reacție la noul ultimatum înaintat de fermierii din sudul R. Moldova, care reclamă „situația catastrofală” în care au ajuns, MAIA arată că membrii Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 a interacționat cu nouă creditori, inclusiv bănci comerciale, companii de microfinanțare și distribuitori de inputuri.

„Creditorii precizează că restructurările au loc la solicitarea clienților și în baza prezentării unei analize financiare a afacerii, iar măsurile de executare forțată sunt aplicate doar când toate celelalte soluții au fost epuizate. În prezent, sunt prevăzute reeșalonări și medieri pentru acest proces în cazul a 14 împrumuturi. O parte integrantă a dialogului dintre autorități, fermieri și agricultori a fost Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova. CCI a sprijinit informarea agricultorilor cu privire la condițiile și procedura de eliberare a Avizelor de atestare a impedimentului justificator (Certificate de forță majoră), aceasta fiind una dintre soluțiile identificate în cadrul Comisiei și comunicate asociațiilor de profil. CCI a primit peste 200 de apeluri de la agricultori, iar numărul dosarelor depuse se ridică la circa 100”, cităm dintr-un comunicat de presă al MAIA.

Aceeași sursă precizează că o altă opțiune identificată de Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri este capacitatea de a intra în insolvență de sine stătător, cu scopul de a redresa situația prin aprobarea unui plan de restructurare economică a întreprinderii: „În urma analizei dosarelor, s-a constatat că unii producători au acumulat datorii excesive timp de 3, 4 și 5 ani”.

Subvenționarea cu 70% a primei de asigurare rămâne în continuare o măsură de susținere a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul AIPA. Un alt instrument pentru ca agricultorii să fie protejați în situații neprevăzute este includerea în rapoartele contractuale cu instituțiile financiare clauza referitoare la evenimentele de forță majoră sau „impediment care justifică neexecutarea obligației” și redactarea acesteia în concordanță cu legislația în vigoare.

Amintim că, luni, agricultorii din sudul R. Moldova au înaintat autorităților mai multe revendicări și un ultimatum de cinci zile pentru îndeplinirea acestora. În caz contrar, fermierii au amenințat cu noi proteste „pe o perioadă nedeterminată cu folosirea tehnicii agricole”.

Agricultorii cer de la autorități introducerea, până la 31 decembrie 2024 , „după modelul României”, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.

De asemenea, agricultorii solicită soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații fermierilor micro, mici și mijlocii „pentru seceta și prețurile derizorii la producția agricolă în formă de plăți directe la hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2 000 de lei per hectar”, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md