10:25:10 24.01.2025
Stiri

MAIA anunță măsuri pentru a ajuta agricultorii să depășească dificultățile provocate de secetă și prăbușirea prețurilor la inputuri: Condițiile de creditare - reclasificate, impozitul funciar - achitat mai târziu, precum și noi piețe de desfacere

Actualitate 14.09.2022 10:50 Vizualizări672 Autor: Ziarul National
MAIA anunță măsuri pentru a ajuta agricultorii să depășească dificultățile provocate de secetă și prăbușirea prețurilor la inputuri: Condițiile de creditare - reclasificate, impozitul funciar - achitat mai târziu, precum și noi piețe de desfacere

Autoritățile sunt preocupate de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli, inclusiv seceta sau prăbușirea prețurilor la inputuri, dă asigurări ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea.

Astfel, în urma mai multor ședințe cu reprezentanții instituțiilor de profil privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei, a fost luată decizia de a micșora pentru o perioadă de șase luni cu 8,5 puncte procentuale ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești. Această măsură se aplică începând cu 25 august 2022.

Totodată, ministerul de resort va modifica și programul de subvenționare prin noul regulament, unde va fi inclusă dublarea sumei la ramburasarea dobânzii. Aceaste măsuri sunt pentru reducerea impactului extrem de negativ, precum și lipsa mijloacelor financiare din cauza vânzărilor neesențiale, a declarat Vasile Bolea marți, într-un briefing de presă.

O altă măsură întreprinsă ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din anul 2022. Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobândite până la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs. Impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectelor impunerii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie a anului curent.

Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroindustrial, în baza actelor de constatare a secetei, întocmite de către comisiile locale în modul stabilit de lege.

Ministrul a mai comunicat că, în prezent, împreună cu Comisia parlamentară de profil lucrează la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici.

Un alt proiect important, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor și producerea zahărului.

Încă un domeniu important susținut de minister ține de identificarea piețelor noi pentru comercializarea producției agricole, în special, a merelor. În acest context, la începutul lunii octombrie curent, miniștrii Vladimir Bolea și Nicu Popescu se vor deplasa la Cairo, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul.

O altă oportunitate, susține ministrul, este participarea la expoziția „Indagra” de la București: „O asemenea promovare, va spori procesul de stabilire a relațiilor economice cu România. În acest sens avem susținerea Guvernului României. La această expoziție vom avea un pavilion pentru a promova agenții economici. Potențialii cumpărători vor putea face cunoștință cu produsele autohtone, ca ulterior să fie semnate contracte și stabilite relații comerciale convenabile pentru ambele părți”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md