12:43:17 16.01.2025
Stiri

Mai rar în ziua de azi: Tânăra din R. Moldova, inspirată din tradiție. Nuntă în tren

Social 30.07.2016 09:00 Vizualizări7882 Autor: Ziarul National
Mai rar în ziua de azi: Tânăra din R. Moldova, inspirată din tradiție. Nuntă în tren

Creativitatea este calitatea principală a acestei tinere, regizor de profesie, care valorifică tradițiile în activitățile sale. Numele ei este Elena Dodon, are doar 25 de ani și se poate mîndri cu o mulțime de evenimente cu adevărat creative, atât tradiționale, cât și moderne.

Elena cunoaște foarte bine obiceiurile populare și deja de cîțiva ani le promovează cu plăcere în toate evenimentele pe care le organizează. Elementul principal al evenimentelor sale este tradiția, pe care o combină cu elemente contemporane, obținând manifestații cu adevărat inedite. Recent, a organizat cel mai inedit eveniment al anului, o nuntă în stil tradițional care a început în tren și s-a finalizat într-un local din Codrii Moldovei.

Nuntă ca la carte în tren

Ideea de a organiza un astfel de eveniment i-a venit întîmplător, a vrut să mobilize un grup de oameni care urma să participe la o petrecere de promovare a unui local recent deschis într-un sat din Călărași. A ales anume tematica nunților, deoarece această sărbătoare este plină de farmec și, în același timp, veselie, lucruri care au asigurat buna dispoziție a oaspeților.

Călătorii care au pornit spre Călăraşi au avut parte de scene nemaipomenite şi asta pentru că, fără să ştie ce îi aşteaptă, au fost martorii unei nunţi. Chiar dacă sărbătoarea nu a fost una adevărată, iar mirii, nașii și socrii au fost actori, oaspeții au jucat la o nuntă după toate tradițiile moldovenești. Ei au fost invitaţi să facă parte din alai, s-au bucurat şi au dansat alături de miri, au mâncat bucate tradiţionale, iar vorniceii de onoare au încins atmosfera îmbrăcaţi în costume populare.

„Care alt ritual tradițional ar fi reușit să mobilizeze un grup de oameni care nu se cunoșteau între ei, dacă nu o nuntă tradițională moldovenească. Era show, dar care ne-a inspirat ulterior să organizăm nunți adevărate la Bahmut. Evenimentul nostru a fost NEtradițional, pentru că a început pe peronul gării și a continuat în tren, în schimb s-au păstrat toate obiceiurile de nuntă”, ne-a povestit Elena.

Dragostea față de folclor a moștenit-o de la bunica

Toate tradițiile și obiceiurile noastre tradiționale, Elena le-a prins de la bunica, care seara, în loc de povești, îi povestea cu nostalgie despre vremurile vechi. A vrut să păstreze și să transmită mai departe aceste cunoștințe, astfel a început să valorifice tradiționalul în activitățile sale. Pentru ca activitățile să atragă publicul, Elena le-a combinat cu valorile din prezent.

„Eu am crescut la țară și îmi curge folclorul în vene. Am absorbit și mi-au rămas în minte istorisirile bunicii despre nunta ei care a durat trei zile, despre cum inițial a fost furat de bunicul și culmea că ea voia să fie furată, făcea parte din tradiție. Apoi, alaiuri de nuntă treceau pe lângă poarta noastră și ieșeam de fiecare dată să arunc apă în fața miresei pentru ca mirele să mă răsplătească ulterior cu bănuți. Chiar dacă nu sunt atât de „veche”, am prins o mulțime de obiceiuri frumoase care merită păstrate și continuate”, ne-a povestit tînăra.

Cel mai frumos obicei al unei nunți tradiționale – iertăciunea în fața părinților

Elena admiră fiecare tradiție de nuntă, dar cea mai frumoasă și în același timp emoționantă consideră că este iertăciunea în fața părinților. „Iertăciunea”joacă un rol important în cadrul obiceiului de nuntă, întrucât marchează momentul de iertare a mirilor cu părinţii, pentru toate cele necuviincioase. Anume această tradiție dă ritualului de nuntă un farmec aparte, apărut din legătura strânsă dintre generații.

„Unul din obiceiurile frumoase care se mai păstrează în Moldova începe cu respectul față de părinți, tinerii miri fiind cei care în ziua nunții merg în fața celor care le-au dat viață și își cer iertare pentru cele greșite cu voie și fără voie. E un element pe care l-am folosit în scenariul de nuntă și asta s-a întîmplat pe peronul Gării din Călărași, acolo unde am și pețit mireasa”, spune ea.

Obiceiurile de pe vremea bunicii, la modă printre tinerii care îşi unesc destinele

Nunta în stil tradițional a devenit tot mai des întâlnită, deoarece mirii își doresc astfel să valorifice tradițiile populare. Astfel, aceștia îmbină într-un singur eveniment tradiția, simplitatea și rafinamentul. Toate cuplurile îşi doresc ca nunta lor să fie originală, iar amintirile să rămână întipărite în memoria invitaţilor pentru mult timp. Elena vede nunțile din prezent la fel de frumoase ca și cele din trecut, cel mai important este dragostea din inimile tinerilor care au decis să își unească sufletele.

„Întoarcerea la tradiţiile străvechi devine o practică printre tinerii care îşi unesc destinele. Chiar dacă promovez tradiția, nu impun tinerii să facă nunțile neapărat în stil tradițional. Cred că fiecare cuplu are o poveste unică și așa trebuie să fie și nunta – unică. Părerea mea că nunta trebuie să fie inspirată din povestea de dragoste și caracterul cuplului, să-l reprezinte. Dacă sunt mai nonconformiști, pot face nuntă în tren sau pe imaș, sau să vină în zbor cu parașuta și asta nu contravine tradiției. Fiecare cuplu e liber să aleagă obiceiurile, ritualurile și practicile pe care să le respecte la nuntă”, spune Elena

Următoarea locație – Nunta în Codri

Următoarea nuntă traditională organizată de Elena își are locația în Codri, într-un colțișor de rai, o locație dotată cu cramă, căsuțe în stil modern – rustic, toate la Bahmut. Oricât de straniu ar părea, o nuntă în pădure poate reprezenta o alternativă la clasicul restaurant. Codrii sunt locația care ne apropie de folclor, de tradiție, de puritate. Această nuntă va fi deja una reală, cu mire și mireasă care își doresc ca sărbătoarea lor să fie una inedită.

Întrebată cum își vede propria nuntă, tânăra nu a stat mult pe gânduri și ne-a spus că și-o vede în natură, cu multă verdeață și căldură. Nu o să lipsească nici tradițiile, pe care le admiră și promovează cu ardoare, pentru ca evenimentul mult așteptat să fie unul cu adevărat miraculos.

„Propria nuntă o văd cu multă verdeață și decoruri vintage – este ceea ce mă fascinează pe moment. Desigur, nu o să uit și de tradiții, care dau farmec ritualului de nuntă. Vreau o singură nuntă, de asta poate aștept să se mai coacă ceva în mintea mea și acel DA spus la asfințit să fie sigur și pentru totdeauna”, ne-a spus zâmbind tânăra.

Cristina Arhip, stagiară

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md