Mai puține FACILITĂȚI pentru UTA Găgăuzia: TVA-ul destinat agenților economici din regiune, restituit din bugetul autonomiei, nu din cel național. „Vom face economii de 500 de MILIOANE de lei, care vor putea fi folosite de toți cetățenii”
Agenților economici din UTA Găgăuzia urmează să le fie restituit TVA-ul (taxa pentru valoarea adăugată n.r.) din bugetul autonomiei și nu din Bugetul Public Național (BPN), cum se procedează din anul 2004 încoace. Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget, finanțe, Radu Marian, a înregistrat astăzi un proiect de lege privind „corectarea unei inechități”, cu o zi înainte de inaugurarea noului bașcan al executivului de la Comrat, Evghenia Guțul.
„Astăzi am înregistrat un proiect de lege, care să aducă mai multă corectitudine în relația dintre BPN și bugetul UTA Găgăuzia. Bugetul UTA Găgăuziei se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectat pe teritoriul autonomiei, TVA-ul la mărfuri, produsele și serviciile prestate de agenții economici din autonomie, precum și din accizele la mărfurile fabricate acolo. Deci, UTA Găgăuzia se bucură de o anumită autonomie bugetară. Totuși, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile de TVA în beneficiile agenților economici din UTA Găgăuzia se face din contul bugetului de stat. Se atestă situația când UTA Găgăuzia încasează TVA-ul, dar aceste resurse nu pot fi folosite pentru restituirea taxei pe valoare adăugată în situațiile menționate mai sus. Agenților economici nu li se restituie TVA-ul din bugetul local, dar din cel național”, a explicat astăzi Radu Marian, în cadrul unui briefing de presă.
Citește și: CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia prorusă în ultimii cinci ani
Potrivit lui Radu Marian, această prevedere privind TVA-ul a fost introdusă de guvernarea comunistă încă în 2004.
„Doar în ultimii 5 ani, din BPN au fost rambursate peste 640 de milioane de le în calitate de TVA către agenții economici din UTA Găgăuzia. Proiectul de lege vine să elimine această inechitate. Vom completa Codul fiscal cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitului și TVA-ului, în special către agenții economici din UTA Găgăuzia, va fi realizată de la bugetul UTA Găgăuzia în limita veniturilor disponibile. Doar sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.
Urmarea a acestui proiect de lege, anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 de milioane de lei în următorii cinci ani. Acești bani vor putea fi folosiți pentru toată R. Moldova, nu doar pentru UTA Găgăuzia. Respectăm întocmai Autonomia Găgăuză, dar în același timp credem că toate localitățile din R. Moldova, toți cetățenii merită să se bucure în mod egal de programele și fondurile guvernamentale”, a punctat Marian.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni