GEST // Mai mulți tineri din Moldova vor restaura un monument istoric
Un grup de tineri din R. Moldova vrea să restaureze un monument istoric care a fost renovat ultima oară acum 25 de ani - fântâna Cadânei, locul din care a început singura bătălie a lui Ștefan cel Mare de pe teritoriul actual al R. Moldova.
Tinerii spun că îi unește pasiunea pentru istoria și tradițiile neamului. În 2013, au adus în R. Moldova copia Actului care atestă pentru prima dată existența Chișinăului. Ideea de a restaura fântâna le-a venit atunci când unul dintre ei a făcut o călătorie în părțile Lipnicului și au decis că e în puterea lor să facă lucruri frumoase. „Am făcut planuri, am început să vorbim cu primari, autorități, proprietari de cariere de piatră, arhitecți, istorici. Povestind prietenilor noștri despre proiect, ne-am bucurat să câștigăm susținători, fără de care proiectul nostru probabil nu ar fi reușit să capete forme atât de reale”, povestesc tinerii pe blogul destinat renovării monumentului.
Prin acest proiect de renovare, autorii își propun să restaureze și să promoveze fântâna. Să creeze o destinație istorică care să unească spiritul locului cu valorile naționale. Tinerii au pregătit o schiță de proiect pentru restabilirea fântânii și a zonei adiacente. Proiectul a primit avizul pozitiv al Consiliul Național al Monumentelor Istorice, la sfârșitul lunii iulie.
Costurile de restaurare se estimează la 5 000 de euro. O parte din acești bani sunt colectați prin intermediul platformei Indiegogo, unde din cei 4 000 de dolari s-au colectat peste 2 300. Oameni care vor să doneze bani pot contribui direct în conturile deschise la bancă.
Banii vor fi folosiți pentru materiale de construcție, cruce, panou informativ și zidul de sprijin. „Ținem să menționăm că proiectul este o inițiativă care, pe lângă contribuția financiară, necesită o implicare activă în vederea implementării acesteia. Atât contribuția financiară, de care este nevoie, cât și implicarea persoanelor sunt factori care vor asigura continuitatea acestui proiect și, sperăm, vor avea un impact social”, consideră autorii proiectului.
Încă o lovitură puternică pentru Putin. Jumătate dintr-o industrie a Rusiei se prăbușește
Cea mai întinsă mare interioară seacă într-un ritm rapid: „Este mai mult decât o criză de mediu”
Lista cu electrocasnicele care consumă cel mai mult curent electric. Nu trebuie lăsate în priză noaptea