Mai mulți bloggeri și vloggeri din R. Moldova au „uitat” să-și declare veniturile. SFS îndeamnă persoanele fizice care desfășoară activitate în mediul online să-și onoreze obligațiile fiscale față de buget
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) susține că a identificat multiple cazuri în care persoanele fizice, care desfășoară activitate în mediul online (bloggeri, vloggeri), nu-și declară veniturile. Astfel, bloggerii și vloggerii sunt somați să plătească în termen și în volum deplin obligațiile fiscale la buget.
Potrivit SFS, în cazul în care persoana fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător prestează servicii şi/sau lucrări în baza unui contract civil, atunci venitul achitat persoanei fizice pentru serviciile acordate este considerat salariu și se impozitează corespunzător.
Dacă plata este efectuată pentru utilizarea ori transmiterea dreptului de utilizare a dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe, plata respectivă se consideră royalty. În acest caz se va efectua reținerea finală a impozitului în mărime de 12% din royalty achitat în folosul persoanelor fizice.
În situația în care o persoană fizică prestează servicii contra plată altei persoane fizice care nu desfășoară activitatea de întreprinzător, atunci veniturile primite de către persoanele fizice rezidente în R. Moldova se impozitează la cota de 12%. Astfel, veniturile menționate urmează a fi declarate prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, urmând a fi reflectate la codul C4 „Alte venituri impozabile”.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”