01:08:32 24.04.2025
Stiri

Mai multe persoane social-vulnerabile din R. Moldova, VICTIME ale unei rețele de migrație ilegală în ITALIA. Moldovenii erau ademeniți cu salarii atractive și cazare, însă erau nevoiți să le dea aproape toți banii membrilor grupării infracționale

Actualitate 17.08.2021 10:59 Vizualizări3265
Mai multe persoane social-vulnerabile din R. Moldova, VICTIME ale unei rețele de migrație ilegală în ITALIA. Moldovenii erau ademeniți cu salarii atractive și cazare, însă erau nevoiți să le dea aproape toți banii membrilor grupării infracționale

Organele de drept din R. Moldova și Italia au deconspirat un grup infracțional internațional, format din trei persoane din R. Moldova și una din România, suspectat de organizarea unei filiere de migrație ilegală a persoanelor social-vulnerabile din R. Moldova, sub pretextul oferirii unui serviciu bine plătit în regiunile Alta Campania şi Basso Lazio din Italia.

Potrivit oamenilor legii, o femeie de 40 de ani originară din R. Moldova promitea persoanelor, pe site-urile specializate de publicitate, angajarea în calitate de îngrijitor al persoanelor în etate din Italia. Victimele erau asigurate că vor avea un orar de muncă de opt ore, cazare, dar fără contract de muncă, în baza pașaportului biometric și nu vor avea probleme cu tranzitarea spațiului UE după expirarea celor trei luni de ședere.

Ajungând în Italia, victimele erau predate persoanei din România, care era responsabilă de angajarea nemijlocită în câmpul muncii. Aceasta încasa câte 200 - 300 de euro din primul salariu, în condițiile în care remunerarea lunară varia între 550 - 700 de euro.

Doi dintre suspecți erau responsabili de soluționarea problemelor la ieșirea din spațiul UE. Persoanele erau transportate în Italia cu autocare de rută regulată, în baza pașapoartelor biometrice. Când victimele depășeau termenul de ședere de trei luni, suspecții se înțelegeau cu vameșii de la punctele de trecere a frontierei din UE - Ungaria și România - să nu le aplice acestora interdicții. Astfel, fiecare persoană care depășea termenul de ședere achita suspecților câte 100 de euro.

Polițiștii au mai stabilit că victimele erau ajutate de suspecți și la perfectarea celui de al doilea pașaport biometric, pentru a se întoarce în Italia. Acest serviciu îi costau pe moldoveni câte 200 - 300 de euro.

În timpul investigării cazului, angajații Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, împreună cu autoritățile Italiei, au desfășurat un șir de percheziții la domiciliile suspecților, de unde au fost ridicate înscrisuri de ciornă, care reflectă activitatea infracțională, permisuri de ședere, acte, transferuri bănești ale victimelor către suspecți, telefoane mobile.

Totodată, polițiștii din Italia au reținut două persoane, un bărbat de 40 ani originar din R. Moldova, care era responsabil de transportarea persoanelor în Italia, și o femeie originară din România, responsabilă de angajarea în câmpul muncii. Polițiștii italieni au ridicat și patru microbuze și un autocar, cu care erau transportate victimele.

Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii grupării din R. Moldova riscă între 10 și 15 ani de închisoare.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte