17:59:30 05.02.2025
Stiri

Mai multe organe disponibile pentru transplant: R. Moldova ajustează legislația autohtonă cu privire la schimburile de organe și țesuturi la rigorile UE

Actualitate 05.02.2025 14:40 Vizualizări237 Autor: Ziarul National
Mai multe organe disponibile pentru transplant: R. Moldova ajustează legislația autohtonă cu privire la schimburile de organe și țesuturi la rigorile UE
Poză simbol

Schimbul de organe umane destinate transplantului între Republica Moldova și alte state, precum și importul sau exportul de țesuturi și celule umane au fost ajustate astăzi de către Guvern la normele europene. Drept urmare, accesul la organele donate prin schimburi internaționale cresc șansele de vindecare a pacienților care sunt în așteptarea tratamentului, să primească organul salvator în timp oportun.

Legislația Uniunii Europene privind schimbul transfrontalier de organe prevede adoptarea unor norme de proceduri uniforme pentru transmiterea informațiilor referitoare la evaluarea organului și a donatorului, asigurarea trasabilității organelor, precum și raportarea incidentelor și reacțiilor adverse grave cu scopul de a garanta cele mai înalte standarde de calitate și siguranță ale organelor care fac obiectul schimburilor transfrontaliere.

Referitor la importul și exportul de țesuturi și celule umane destinate utilizării la om, legislația comunitar prevede că acestea sunt efectuate de centre de țesuturi acreditate, desemnate, autorizate sau titulare ale unei licențe acordate de autoritățile competente a statelor în acest sens.

Totodată legislația UE obligă statele membre și centrele care importă sau exportă țesuturi să asigure că acestea respectă standarde în materie de calitate și de siguranță echivalente cu cele prevăzute în directivele europene.

Potrivit Ministerului Sănătății, schimbul de organe umane destinate transplantului între Republica Moldova și alte state, precum și importul sau exportul de țesuturi și celule umane aduce multiple avantaje sectorului public. Printre acestea se numără sporirea numărului de organe disponibile pentru transplant, creșterea disponibilității și accesului la tratamente, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, beneficiile economice și financiare, progresul cercetării și inovației medicale, îmbunătățirea relațiilor interstatale și consolidarea sistemului de sănătate publică.

Pe lângă aceste aspecte, schimburile internaționale de organe pot stimula cercetarea în medicina regenerativă și terapia celulară, promovând inovația și progresul științific

Costul total estimativ al schimbului de organe umane destinate transplantului, importul și exportul de țesuturi și celule umane este estimat la circa 1,2 milioane de lei anual, care include transportarea organelor din altă țară în Republica Moldova, formarea profesională a personalului medical implicat în domeniul prelevării și transplantului de organe, de țesuturi și celule umane și dezvoltarea SIT pentru asigurarea trasabilității.

Menționăm că, în anul 2023, în R. Moldova au fost efectuate 150 de operaţii de transplant, cele mai multe de membrană amniotică pe suprafața oculară și de cornee. De asemenea au fost realizate trei transplanturi de ficat, trei – de rinichi, o prelevare de ficat și o prelevare de rinichi de la donator viu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md