Mai multe ONG-uri solicită ABROGAREA deciziei de Guvern cu privire la „Arena Chișinău”, „promovată cu o grabă nejustificată”: În caz contrar, vor solicita UE să BLOCHEZE finanțarea pentru R. Moldova
Câteva organizații neguvernamentale de la Chișinău condamnă „modul netransparent” în care a fost inițiat și promovat proiectul de parteneriat public-privat (PPP) „Arena Chișinău” și cer reinițierea proiectului în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziune a tuturor părților interesate.
Într-un apel public adresat astăzi Guvernului, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent din Chișinău, CPR Moldova, Institutul de Politici Publice, Transparency International Moldova și Watchdog.MD atenționează că, în cazul refuzului de a abroga hotărârea de guvern cu privire la „Arena Chișinău”, vor solicita deschis partenerilor europeni blocarea asistenței macrofinanciare, inclusiv a primei tranșe a acesteia, dar și altor parteneri blocarea finanțărilor externe, care implică mecanismele statului, inclusiv FMI, Banca Mondială, BERD și BEI.
„Proiectul ”Arena Chișinău” se desfășoară netransparent, ilegal, cu grave riscuri de corupție. Statul se obligă la costuri reale, patrimoniul statului este pus în pericol, în timp ce investitorul privat nu este obligat în nici un fel în același document. Funcționarii și demnitarii implicați în proces riscă să devină complici și, eventual, să răspundă în fața legii. (...)
Fondurile europene nu trebuie să aibă drept destinație instituții care mimează reforme și protejează interese obscure. Mai multe organizații monitorizează promisiunile guvernanților către finanțatorii străini, iar autoritățile oferă tot mai multe dovezi că finanțarea externă este utilizată pentru menținerea și consolidarea unei administrații corupte, nu pentru schimbarea spre bine a vieții oamenilor. În repetate rânduri, autoritățile au ignorat prioritățile reale ale oamenilor, au încălcat proceduri, au simulat consultări publice și au evitat potențialii parteneri care pot contribui cu timp și expertiză la calitatea politicilor publice promovate de guvern”, cităm din același apel.
Menționăm că autoritățile au schimbat destinația terenului de la Stăuceni unde ar urma să fie construită această arenă și au anunțat că vor aloca 202 milioane de lei pentru acest proiect, fiind în căutarea unui partener privat care urmează să elaboreze proiectul arenei și să suporte cheltuielile de construcție și gestionare.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”