Mai mult de 6 000 de familii din R. Moldova și-au procurat frigidere, mașini de spălat și alte electrocasnice, după ce au primit până la 7 000 de lei din partea statului. Cum sunt selectați beneficiarii
Mai mult de 6 000 de familii din R. Moldova și-au cumpărat frigidere, mașini de spălat, dar și alte electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, după ce au primit din partea statului vouchere de până la 7 000 de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, suportul a fost acordat în cadrul Programului de vouchere finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene și implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și Ministerul Energiei.
„În mai puțin de două luni de la lansarea programului, peste 6 000 de familii au înlocuit electrocasnicele vechi cu altele eficiente energetic, ceea ce a redus consumul de energie și facturile familiilor. Cetățenii eligibili primesc vouchere fără a fi necesar să depună o cerere în acest sens sau fără a sta la coadă”, a subliniat Daniel Vodă, după ședința Executivului.
Inițiativa prevede că cetățenii pot beneficia de un voucher în valoare de până la 7 000 de lei, dar nu mai mult de 70% din valoarea electrocasnicului. Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii trebuie să ofere în schimb electrocasnice vechi din aceeași categorie, care urmează a fi reciclate.
„Programul susține și educarea populației privind citirea etichetelor energetice, care indică consumul de energie al aparatului menționat. Suntem bucuroși să observăm că beneficiarii analizează clasele de eficiență energetică și compară aparate similare ca funcționalitate, dar diferite ca preț și consum de energie”, a conchis sursa citată.
Programul de vouchere pentru electrocasnice a fost lansat pe 30 septembrie 2014. Beneficiarii sunt selectați în baza criteriilor privind gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, precum și componența familiilor. Prioritate li se va oferi familiilor cu mulți copii, familiilor cu persoane în etate și familiilor în componența cărora se regăsesc persoane cu nevoi speciale.
FOTO // Nou bloc de studii, construit la singurul liceu cu predare în limba română de la Comrat, cu sprijinul României. Luminița Odobescu: „România investește în educație și infrastructură, obiectivul fiind sprijinirea cetățenilor R. Moldova”
Cancelaria de Stat, răspuns pentru USM, care se opune creării INMP: „Politica statului în domeniul managementului funcției publice și al funcționarilor publici este de competența Executivului. Propunerea nu afectează activitatea academică a USM”
Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu: „R. Moldova nu este singură în fața amenințărilor hibride. Ea are alături parteneri precum România și Regatul Unit. Locul R. Moldova este în Europa”