MAI îi răspunde bașcanei Vlah în cazul polițistului care i-a vorbit unui șofer în limba română: „Cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze Regulamentul circulației rutiere, dar și limba de stat”
Polițistul de patrulare care i-a cerut în limba română actele la control unui șofer ce ar fi încălcat limita de viteză a procedat „exact conform legislației în vigoare”, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Alina Zbancă.
Reacția vine după ce bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a solicitat ministerului să se pronunțe vizavi de discuția avută de polițist cu șoferul din Vulcănești, stopat la Cimișlia pe 12 ianuarie, afirmând că omul legii „este obligat să treacă la limba de comunicare interetnică atunci când i se cere”. Amintim că șoferul i-a cerut polițistului Andrei Rotaru să vorbească în limba rusă, pentru că aceasta ar fi „a doua limbă în R. Moldova”, iar omul legii i-a explicat că în Constituție este stipulată clar limba de stat și dânsul este cetățean al acestei republici, drept pentru care ar trebui s-o cunoască.
Alina Zbancă lasă să se înțeleagă faptul că șoferul ar fi iscat aceste discuții lingvistice în încercarea de a se eschiva de la răspundere.
„În momentul în care încalci legea și nu te supui cerințelor polițistului, dar cauți drepturi nescrise, ar fi oportun să te întrebi dacă este corect, ținând cont de faptul că ești cetățean al Republicii Moldova și nu al altui stat. Ministerul de Interne nu este doar Poliția și are în subordine 17 mii de angajați. Din fericire, acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios Regulamentul circulației rutiere, dar și limba de stat, care, apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare și să-și argumenteze încălcarea altfel”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă.
Muzeul Național de Artă al Moldovei va marca inedit aniversarea a 85-a de la fondare: Lucrări cunoscute, animate în AR și VR
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei