MAI de la Chișinău, ACORD de cooperare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale din România: Rețele de radiocomunicații sigure și sistem de avertizare a populației


Conducerile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al R. Moldova și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) al României au semnat astăzi un acord de colaborare care va contribui la asigurarea unei conlucrări eficiente în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor.
Acordul prevede activități comune și schimb de bune practici între cele două instituții, pentru dezvoltarea rețelelor de radiocomunicații sigure – TETRA, implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență în Republica Moldova, prin mesaje de tip CellBroadcast, precum și pentru identificarea unor oportunități de colaborare în domeniul IT&C, în cadrul proiectelor transfrontaliere finanțate prin fonduri externe nerambursabile.
„Sunt convinsă că semnarea acestui acord va întări cooperarea noastră, și împreună vom reuși să obținem rezultate eficiente în ceea ce privește securizarea canalelor de comunicații speciale. În contextul în care republica noastră a obținut statutul de candidat la UE, una dintre prioritățile majore ale MAI este dezvoltarea canalelor de comunicații sigure TETRA, cât și implementarea rețelei de Intranet pentru întreg sistemul afacerilor interne”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, la ceremonia de semnare a documentului împreună cu directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale al României, Ionel-Sorin Bălan.
„Semnarea acordului va permite, în baza unui cadru legal, continuarea colaborării noastre pe linia dezvoltării comunicațiilor de urgență. Suntem deschiși și punem la dispoziție toată experiența și expertiza noastră, pentru ca aceste proiecte să se dezvolte și să fie implementate cu succes în Republica Moldova”, a menționat, la rândul său, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale din România, Ionel-Sorin Bălan.
Dezvoltarea canalelor de comunicații TETRA și implementarea unei rețele de tip Intranet în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova vor contribui esențial la asigurarea securității și protejarea informațiilor în cadrul sistemului afacerilor interne. De asemenea, va permite efectuarea rapidă a schimbului de date, pe care îl realizează angajații MAI cu partenerii internaționali, în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.









































































