Magistratul Ion Talpă, responsabil de evaluarea selecția și evaluarea judecătorilor din cadrul CSM
Președintele interimar al Curții de Apel Nord, Ion Talpă, a fost ales astăzi în calitate de președinte al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Candidatura lui Ion Talpă a întrunit votul unanim al membrilor Colegiului, adunați în ședința pe data de 17 ianuarie 2025.
După încheierea mandatului Comisiei de „vetting”, care se ocupă actualmente de evaluarea integrității și profesionalismului corpului de judecători, Colegiul ar urma să preia aceste atribuții, ceea ce va spori rolul său în asigurarea unui corp de magistrați competenți și necompromiși.
Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor a devenit funcțional pe 30 decembrie, când CSM i-a ales pe judecătorii Ghenadie Măra, președinte interimar al Curții de Apel Centru, și Dumitru Racoviță, judecător la Judecătoria Ungheni, să facă parte din Colegiu. De asemenea, CSM a numit în Colegiu un reprezentant al societății civile, jurista Mihaela Pascal.
Pe 19 Decembrie 2024, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor pe Ion Talpă, președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun, judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu, judecător al Judecătoriei Criuleni.
Pentru completarea Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor, CSM urmează să selecteze încă trei membri din rândul reprezentanților societății civile. Concursul pentru selectarea acestora este în derulare la CSM.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”