Magistrații, INSTRUIȚI cum să administreze MODERN instanțele de judecată
Președinți ai instanțelor de judecată și magistrați, ghidați de experți internaținali din șase țări, vor discuta timp de două zile despre realizările recente în domeniul administrării instanțelor din R. Moldova, dar și cum să le administreze modern - element-cheie al reformei judecătorești.
„Experții internaționali au fost chemați să ne aducă cele mai bune practici din țara lor, pentru a găsi o formulă optimă în reformarea justiției din R. Moldova. Pe moment, suntem la jumătate de cale în implementarea Strategiei de reformare a justiției. Avem și rezultate – numărul de cauze examinate, calitatea hotărârilor judecătorești. Sunt sigur că această reformă se va răsfrânge și asupra percepției și încrederii populației în justiție. Este important ca această reformă să se continue și după alegeri”, a menționat ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Magistrații vor discuta și despre cele mai bune practici internaționale în domeniul administrării instanțelor.
„Sistemul judecătoresc trebuie să fie organizat astfel încât să reducă la minimum redundanța în structurile, procedurile și personalul judecătoresc. De asemenea, sistemul trebuie să fie administrat astfel încât să asigure un echilibru eficient al volumului de muncă distribuit între judecători, iar aceștia, la rândul lor, trebuie să acorde atenție specială fiecărui dosar atribuit lor spre examinare”, a menționat vicedirectorului Centrului Național pentru Administrarea Instanțelor de nivel statal din SUA, Jeffrey Apperson.
Cât privește principiile bugetare, expertul internațional este de părere că „puterea judecătorească trebuie să întocmească cereri de buget doar în baza necesităților demonstrate, justificate prin raționamente potrivite, inclusiv prin utilizarea modelelor de evaluare a volumului de muncă și aplicarea indicatorilor potriviți de performanță”.
Magistrații s-au reunit astăzi în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Institutul Național al Justiției (INJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Justiției (MJ) și Programul USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (USAID ROLISP).
Programul USAID ROLISP este un program de patru ani care are drept scop să ofere asistență tehnică în R. Moldova pentru a consolida competența, transparența și responsabilitatea în cadrul instituțiilor principale din sectorul justiției, dar și pentru a garanta independența și a îmbunătăți eficiența și profesionalismul reprezentanților sistemului judiciar din R. Moldova, contribuind astfel la reducerea oportunităților de corupție.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani