Magistrații „EXCELENȚI”
Colegiul pentru evaluarea performanțelor judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a prezentat rezultatele verificărilor inițiate în cazul a 28 de judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție.
Deși majoritatea cetățenilor R. Moldova se declară în sondaje nemulțumiți de situația din sistemul judecătoresc, evaluările arată contrariul. Toți magistrații de la CSJ au fost apreciați cu calificativul „EXCELENT” de către Colegiul de evaluare.
În cazul fiecărui judecător s-a ținut cont de rata de soluționare a dosarelor, de respectarea termenelor rezonabile în procesul de înfăptuire a justiției, respectarea termenului de redactare a hotărârilor, respectarea eticii profesionale, lipsa abaterilor disciplinare, numărul dosarelor ajunse la CEDO, cunoașterea limbilor străine și cunoștințele din domeniul tehnologiilor informaționale.
În urma evaluării, toți magistrații de la CSJ au adunat peste 80 de puncte, fapt care a permis Colegiului să le acorde calificativul „EXCELENT”.
Potrivit deciziilor Colegiului de evaluare, majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție au avut în ultimii șase ani dosare care au ajuns să fie examinate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Din 28 de magistrați, doar șase nu au avut niciun dosar la CEDO (Iurie Diaconu, Ion Arhiliuc, Elena Covalenco, Constantin Gurschi, Mihai Poalelungi și Svetlana Filincova). Alți cinci judecători au avut câte două dosare la CEDO (Vera Macinscaia, Iurie Bejenaru, Sveatoslav Moldovan, Dumitru Visternicean și Valentina Clevadi). Restul magistraților au avut câte un dosar ajuns obiect de examinare la CEDO.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni