Magistrații din R. Moldova ar putea avea imunitate LIMITATĂ, membrii CSM - doar un singur mandat, iar judecătorii vor fi numiți direct pe viață: Ministerul Justiției a trimis la Consiliul Europei pachetul de documente care vizează REFORMA justiției
Ministerul Justiției de la Chișinău a expediat astăzi, 3 ianuarie, la Consiliul Europei pachetul de documente care vizează reforma justiției, printre acestea numărându-se strategia pentru asigurarea independenței și integrității în domeniul justiției, dar și un proiect de lege privind evaluarea calificării și integrității judecătorilor.
Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul ședinței de Guvern, adăugând că un grup de experți ai Consiliului Europeni urmează să vină la Chișinău pe 20 ianuarie curent „pentru a ne asista în această privință”.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a afirmat că strategia propune modificarea Constituției R. Moldova în partea ce ține de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), de numirea în funcție a judecătorilor, imunitatea acestora etc.
„Astăzi, imunitatea judecătorilor este cvasi-absolută. Noi venim cu propunerea stabilirii în Constituție a faptului că judecătorii vor dispune exclusiv de imunitate funcțională, pentru ceea ce fac ei în cadrul activității profesionale, cu excepția infracțiunilor de corupție”, a detaliat Nagacevschi.
În schimb, judecătorii nu se vor mai putea folosi de imunitate, de exemplu atunci când vor fi prinși în stare de ebrietate la volan, așa cum se întâmpla până acum, a adăugat ministrul.
Totodată, potrivit propunerilor Guvernului, membrii CSM vor putea fi numiți în funcție pentru un singur mandat de șase ani, iar din componența acestei structuri vor fi excluși membrii din oficiu - ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție.
O altă propunere se referă la excluderea termenului de probă de cinci ani la numirea în funcție a judecătorilor, astfel încât magistrații din toate instanțele „să fie numiți din start pe viață în funcție”. Președintele R. Moldova va avea drept de veto o singură dată și, dacă CSM va insista pe candidatura judecătorilor, aceștia vor ajunge în funcții cu sau fără voia șefului statului.
Strategia ar putea fi remisă Parlamentului spre aprobare în luna februarie sau martie 2020.
În ceea ce privește mult-discutata evaluare a judecătorilor din R. Moldova, în proiectul de lege trimis Consiliului Europei spre experizare de către Guvernul Chicu se propune crearea unui Colegiu unic de evaluare a judecătorilor, care va fi format din zece membri - magistrați în funcție sau foști judecători, experți, reprezentanți ai mediului academic etc., fără afiliere politică în ultimii cinci ani.
Componența Colegiului va fi determinată de o comisie ad-hoc, formată din cinci membri din partea partenerilor de dezvoltare și cinci propuși de Parlamentul R. Moldova.
Fadei Nagacevschi a mai spus că evaluarea calificării și integrității celor circa 400 de magistrați din sistem ar putea demara în vara acestui an, „în iunie-iulie”, și ar putea dura cinci ani.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC