Magistrat, „îmbogățit” de rude: Ce au vrut să afle membrii Comisiei de evaluare de la judecătorul Alexei Paniș, ultimul candidat audiat pentru funcția de membru al CSM. Cererile de recuzare depuse de acesta, respinse
Comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și al organelor specializate ale acestor structuri, numită și Comisia „pre-vetting”, l-a audiat astăzi pe judecătorul Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, ultimul candidat la funcția de membru al CSM.
Înainte de audierile la care Paniș a venit cu un pulover cu inscripția „CSM expirat”, cele două cereri prin care magistratul a cerut recuzarea membrilor Comisiei Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu, pentru că fac parte din Comitetul consultativ anticorupție de pe lângă președinta Maia Sandu și, respectiv, Consiliul Suprem de Securitate, fiind „loiale” actualei guvernări, au fost respinse.
Ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat în recuzări nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.
Astăzi, Comisia „pre-vetting” a vrut să afle de la candidatul la funcția de membru al CSM modalitatea prin care acesta, care deține, printre altele, două case, două terenuri, garaj, două mașini și o motocicletă, a dobândit de la rudele sale mai multe bunuri imobile și mobile, pentru care nu au fost prezentate documentele confirmative.
Totodată, membrii Comisiei au vrut să afle sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către tatăl său - 300 000 de lei, dar și cum s-ar explica discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute de magistrat în diferite perioade de timp.
Comisia a vrut să mai clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese la examinarea unei cauze în instanță care viza restabilirea lui Vladislav Clima la conducerea Curții de Apel Chișinău. Potrivit informațiilor de la Serviciul de Informații și Securitate, tatăl lui Paniș și unchiul lui Clima au făcut împreună afaceri.
Alexei Paniș are o experiență de circa cinci ani în sistemul judecătoresc al R. Moldova, iar Comitetul consultativ anticorupție de pe lângă președinta Maia Sandu a refuzat în anul 2022 să-l numească pe judecător în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, invocând probleme de integritate în privința acestuia.
Menționăm că la funcția de membru au CSM au candidat în total 28 de magistrați. Treisprezece candidați au primit deja deciziile Comisiei privind rezultatul evaluării integrității lor financiare și etice, iar alte decizii urmează a fi anunțate în scurt timp.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul