Magistralul traseu spre Tokyo // Sezonul preolimpic în taekwondoul moldovenesc se anunță a fi unul FIERBINTE și de succes
În viața oricărui om, dar și în activitatea unei organizații, precum și în istoria unei țări există momente cruciale, de referință, la care mai târziu se raportează perioadele „până la...” și „după...”. În mersul istoric al Federației de Taekwondo WT (versiunea olimpică) din Republica Moldova, un astfel de moment se constituia cu șase ani în urmă, când la cârma acestui for a venit Igor Iuzefovici, o persoană cu calități manageriale de excepție. Iar impulsul dat dezvoltării acestui sport de o strălucire aparte, de-a dreptul fulminantă, s-a dovedit a fi unul colosal.
Taekwondo nu este doar o luptă sportivă, ci și o filosofie atotcuprinzătoare a unui mod de viață sănătos, o cale spre perfecțiunea fizică și morală. Iar Igor Iuzefovici, un apologet și un guru veritabil al acestei arte marțiale, care și-a însușit valorile taekwondoului chiar în patria acestuia – Coreea, a reușit să cultive dragostea pentru acest sport publicului nostru spectator, un public destul de exigent când vine vorba despre diferite genuri de lupte.
Igor Iuzefovici , antrenament la proba sportivă îndrăgită
Cu pași fulgerători se apropie anul 2020, an în care la Tokyo, într-o proximă vecinătate de leagănul taekwondoului – Coreea, se vor desfășura Jocurile Olimpice. Astfel componenta sportivă a acestei arte marțiale iarăși iese în prim-plan. Maeștrii moldoveni, ghidați de talentul organizatoric plin de pasiune al lui Igor Iuzefovici, deja au intrat în lupta pentru cotele de calificare. Se presupune că doi reprezentanți ai taekwondoului moldovenesc vor fi capabili să acceadă la cele mai importante competiții de pe mapamond, ce se vor desfășura în această țară insulară – Japonia. Poate chiar și mai mulți. Căci avem mai multe premise minunate în acest sens, prima dintre care ar fi crearea, odată cu venirea lui I. Iuzefovici la Federația de profil, a unei veritabile echipe... nu doar de sportivi, ci și de specialiști și antrenori. A unei colectiv managerial capabil să activeze pe baza principiilor și postulatelor de dezvoltare verificate mai întâi în domeniul bussinesului și ulterior implementate de noul conducător în sfera probei sportive îndrăgite.
Athanasios Pragalos, președintele ETU,dr. Chung Won Choue, președintele Federației Mondiale de Taekwondo WT, şi Igor Iuzefovici , președinte al Federației de Taekwondo WT din Republica Moldova
Identificarea unui scop bine definit și crearea unui atmosfere dominate de spiritul comuniunii reprezintă caracteristicile esențiale ale unei echipe funcționale și de succes. În cazul dat acest scop constă în dezvoltarea metodică și fundamentală a taekwondoului în Republica Moldova. Așa a fost creat un organism unitar, în care modalitățile de atingere a obiectivelor propuse sunt elaborate de întreaga echipă.
Astfel, au fost stabilite două componente de bază ale țelurilor ce urmează a fi realizate: una calitativă și alta cantitativă; cea calitativă presupune afirmarea sportivilor noștri pe arena internațională, cucerirea de medalii la diferite turnee: începând cu întrecerile locale și regionale, și încheind cu Jocurile Olimpice. Cealaltă componentă, cantitativă, presupune crearea unor condiții în vederea atragerii în taekwondo a unui spectru cât mai larg de categorii de vârstă – copii, cadeți, juniori ș.a. –, fete și băieți, nu doar din Chișinău, ci de pe întreg teritoriul republicii.
Un capitol aparte a constituit obiectivul de afirmare a Federației naționale pe plan european. Am realizat cu ușurință acest lucru, în mare parte datorită faptului că Igor Iuzefovici se bucură de o faimă la nivel internațional nu doar în domeniul taekwondoului, ci și în cel al businessului. În scurt timp după preluarea conducerii Federației, la invitația lui I. Iuzefovici țara noastră a fost vizitată de o delegație reprezentativă a Uniunii Europene de Taekwondo (ETU), în frunte cu președintele ETU, Athanasios Pragalos, vicepreședintele Evgheni Kliucinikov și secretarul general Gerrit Eisink.
Eforturile depuse pe tărâmul explorării taekwondoului nu au trecut neobservate de factorii de decizie din cadrul Uniunii Europene de Taekwondo, maestrului Igor Iuzefovici oferindu-i-se spre gestiune segmente de importanță majoră pentru dezvoltarea acestui domeniu. Astfel, el a devenit președinte al Comisiei economii și finanțe în cadrul ETU, iar apoi chiar vicepreședinte al acestui for european. De asemenea, grație eforturilor depuse de dumnealui, Republica Moldova a reușit să câștige dreptul de a găzdui Campionatul continental de tineret. Chiar din debut, la aceste Europene au fost bătute două recordiri: la ele s-au întrunit 320 de sportivi din tocmai 42 de țări. R. Moldova a fost reprezentată de 13 atleți.
Tradițiile taekwondoului pe plaiurile moldave – ce și-au găsit o fericită continuitate grație atitudinii pline de grijă a lui Igor Iuzefovici – au o istorie veche ce-și trage obârșia încă din perioada sovietică, când luptele orientale activau într-o adâncă ilegalitate. Și până în ziua de azi puțină lume cunoaște că, în anii 80 ai secolului trecut, în Moldova prima „bază sportivă” pentru antrenamentele de taekwondo se situa în cabinetul de terapie fizică a Spitalului nr.3 din Chișinău.
Este remarcabil faptul că acei premergători care au netezit calea pentru acest gen de sport în Basarabia activează cu succes și în prezent. Printre ei se află și fondatorul Federație de profil Valentin Conev. „Teakwondoul național, în pofida tuturor piedicilor, cunoaște o linie ascendentă de dezvoltare. Au fost create filiale pe întreg teritoriul republicii, iar tineretul profită din plin de posibilitățile ce i s-au oferit în vederea practicării acestui sport atât de captivant și spectaculos”, a specificat Valentin Conev.
Câțiva ani în urmă a mai fost stabilit un obiectiv de importanță capitală pentru dezvoltarea taekwondoului autohton. Este vorba despre instituirea la Chișinău a Academiei Internaționale de Taekwondo, în cadrul căreia vor fi instruiți nu doar cei mai buni antrenori și sportivi ai țării, ci va fi dat un impuls nou pentru dezvoltarea acestei lupte orientale și în statele vecine. Ținem să menționăm că proiectul de fondare a Academiei este elaborat cu minuțiozitate timp de trei ani, fiind susținut de dr. Chung Won Choue, președintele Federației Mondiale de Taekwondo WT și cofondatorul acestei instituții.
O activitate de mare succes s-a dovedit organizarea turneului de taekwondo WT Moldova Open (de categoria G-1). De asemenea, federația noastră de profil într-un mod impecabil a organizat și desfășurat Cupa Ambasadorului Coreii de Sud, o competiție internațională la care au participat peste 300 de sportivi din R. Moldova, România, Ucraina, Rusia, și Belarus. Astfel de întreceri constituie un adevărat izvor de inspirație și schimb de experiență atât pentru tinere talente, cât și pentru maeștri consacrați. Căci înspre ei este îndreptată acum atenția publicului spectator: Cine se va învrednici de onoarea să reprezinte culorile naționale la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020?
Desigur, primul pe această listă se află britanicul naturalizat Aaron Cook, care deja a cucerit pentru țara noastră mai multe distincții la competiții de cel mai înalt rang. Cea mai recentă realizare este datată cu anul 2018, când reprezentantul Moldovei – naturalizat grație inițiativei și eforturilor venite din partea lui Igor Iuzefovici – a cucerit argintul la Campionatul European. De asemenea, anul trecut el a avut o evoluție meritorie și la diferite turnee cu un rating competițional ridicat.
O veste extrem de îmbucurătoare a fost includerea lui Aaron Cook în Hall of Fame Taekwondo. Faptul că sportivul nostru s-a învrednicit de onoarea ca numele său să fie înscris în Culoarul faimei este o dovadă în plus a nivelului înalt de dezvoltare a taekwondoului la noi în țară. Naturalizarea acestui atlet de un talent de-a dreptul sclipitor a constituit un pas extrem de important întru promovarea și dezvoltarea taekwondoului în Republica Moldova și vorbește o dată în plus despre caracterul creativ al personalității lui Igor Iuzefovici.
O reprezentantă de perspectivă a taekwondoului moldovenesc este Anna Ciuchitu, care deși nu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, a acumulat atunci o experiență de neprețuit. Astfel, în noiembrie 2018 ea a câștigat Campionatul European de tineret. Și frații gemeni Dimitrov au făcut o colecție impresionantă de medalii în categoriile lor de greutate. De pildă, Stepan a fost de două ori premiant la Europene, iar o dată, la Baku, a urcat pe treapta superioară a podiumului de premiere. Evoluția lui la CE din Azerbaidjan a avut o impresie covârșitoare asupra entuziastului din Comrat Vitalie Dragoi, care era prezent la acel turneu în calitate de medic al echipei naționale.
„Când era intonat Imnul nostru, am simțit cum lacrimile sunt gata să mă podidească. Periodic fiecare simte necesitatea de a trăi asemenea sentimente de mândrie. Mă bucură faptul că în ultimii ani Federația de Taekwondo WT a devenit una dintre cele mai de succes în sportul național”, a mărtirisit Vitalie Dragoi. În prezent, el aduce o contribuție esențială în vederea dezvoltării taekwondoului în Găgăuzia. De asemenea, există realizări importante în acest sens și la Tiraspol, Bălți, Cahul, Edineț!
„Do” – ultima silabă din denumirea mai multor lupte orientale, semnifică noțiunea de „direcție” sau „cale”. Vrem să credem că această cale îi va aduce în olimpicul Tokyo pe maeștri noștri consacrați și poate – de ce nu? – pe cei mult mai tineri, aflați la început de drum! Vrem să credem că ei vor parcurge cu brio acest traseu magistral, iar draga noastră Moldovă va avea fericita ocazie să se mândrească cu ei.
Maxim Tataru
Doi adjuncți noi la Procuratura Anticorupție: Dosarele de rezonanță pe care le-au gestionat
R. Moldova, extrem de vulnerabilă în cazul unei crize petroliere regionale: Stocurile asigură, de obicei, consumul pentru maximum 20 de zile. Ce vor să facă autoritățile pentru a schimba situația
Curtea Constituțională apără limba română, atacată de postul „Cinema 1”, care parazitează în R. Moldova pe seama canalului „Rossia 1” de la Moscova: „Încalcă drepturile minorităților naționale”